Premijera predstave "Posjet stare dame"

06. 05. 2021.

U četvrtak, 6. svibnja te u petak, 7.svibnja 2021. kazalište „Gavella“ premijernoće izvesti predstavu „Posjet stare dame“ Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski. Nesvakidašnja je to premijera, prvotno najavljena u ožujku 2020. ali zbog pandemije, a potom i potresa prolongirana, a sada, više od godinu dana kasnije – iz istih razloga održat će se u KUC-u Travno.
"Posjet stare dame" uzbudljive je strukture, nalik trileru: možemo ju doživjeti kao vlak kojim u prostor devastirane ekonomije stiže glavna junakinja – "stara dama", a u trenutku kad priča dosegne svoju punu brzinu, "Posjet" ne ispušta našu pažnju. Miješajući elemente melodrame, tragedije, crne komedije i groteske, ovaj izrazito živ i aktualan tekst propituje teme poput korupcije kao izvora gospodarske devastacije, urušavanja morala, napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom, uz gorčinu povratka bez iluzija...
Rijetko se u povijesti dramske literature može pronaći drama jednostavnijeg sadržaja i istovremeno kompleksnijeg seta značenja i njihovih mogućih tumačenja te različitih žanrovskih odrednica i elemenata raznorodnih dramskih vrsta, kao što je to slučaj s dramom Posjet stare damešvicarskog dramatičara Friedricha Durrenmatta.Sam je autor svoj najuspjeliji dramski tekst omilijunašicikoja se vraća u osiromašeni rodni grad „negdje u Europi“, kako bi sebi za novac kupila pravdu, označio kao tragikomediju. Okolnosti radnje, a kroz koju promatramo moralno posrtanje građana koji se uzaludno nastoje suprotstaviti duboko problematičnoj pogodbi, ali i unutarnja previranja glavnog protagonista Alfreda Illa kojeg je dama iz naslova proglasila glavnim krivcem vlastite nesreće, svakako imaju obilježja kako komedije tako i tragedije. A stara damaje dakako Klara Zachanassian, rođena Wascher i već se iz prezimena kojeg je dobila udajom, a riječ je o anagramu triju slavnih prezimena (Zaharoff, Onassis, Gulbenkian) pa onda i prezimena pod kojim je rođena („Pralja“) može naslutiti kompleksnost njezina lika, koji istovremeno opslužuje kako komičan tako i tragičan ton samoga teksta. Zavodljiva, brutalno iskrena, neumoljivo okrutna i do točke vlastitog uništenja, Klara Zachanassian začudna je kombinacija priproste malomještanke i dame iz političkog i društvenog vrha, koja svojim vlakom, a zatim i umjetnim udovima od kojih je sastavljena poput začudnog brehtijanskog mutanta, ruši sve pred sobom na putu do konačnog cilja. Već iz ovog je vidljivo da uz tragikomediju Durrenmattovom rukopisu nisu strane groteska, farsa, pa ni elementi poetike apsurda, čime se njegov komad svakako na nekim mjestima može dovesti u jasnu korelaciju s temeljnim tekstom teatra apsurda, dramom U očekivanju Godota Samuela Becketta.

Posjet stare dame zaista možemo pratiti kao ljubavnu priču prepunu sjećanja na mladenački eros koji se s godinama razočaranja pretvorio u podjednako snažan nagon za smrću, ali i kao parabolu u kojoj se na beketovskoj nigdinisa samo jednim stablom,umjesto uzaludnog čekanja onoga koji neće doći, trijumfalno dočekuje spasiteljica s milijunima. Ista je to i nepregledna pustoš ostavljena nakon dugih pet godina krvavog razaranja Europe, koje je njezine narode, u Durrenmattovom slučaju građane izmišljenog grada Guellena, ostavila u materijalnom i moralnom izmještenju s teretom različitih oblika krivnje, od potpuno osobne pa sve do kolektivne.Upravo je ta svevremenost i nedefinirana spacijalnost samog teksta, otvorila prostor i ovoj izvedbenoj interpretaciji koja priču o iznevjerenoj ljubavi i osveti promatra i iz predloženog očišta teatra apsurda, pri čemu su i pojedini citati Beckettovog remek-djela u Durremattovim likovima Kobyju i Lobyju, pronašli svoje zahvalne i prirodne interprete, otvorivši pritom prostor i drugim znakovima i interpretacijama koji Guellen i njegove građane čine bliskima i prepoznatljivima nama danas.U tome i leži temeljna kvaliteta ovog dramskog djela; prostor naoko formulaične premise postaviti kao ogledalo u kojem je moguće prepoznati, a onda i upisati barem poneki naš strah, sumnju, nedoumicu i izdaju. Tako u onom trenutku u kojem Klara Zachanassian na samom kraju komada po drugi i posljednji put napusti rodni grad, na svima nama ostaje sagledati jesu li temelji koje smo pristali izgraditi na mjestu nekih davnih ruševina zaista dovoljno čvrsti, a samim time i vrijedni da opravdaju kompromise na koje smo, gradeći ih, potpuno svjesno pristali.

Pred nama je oštra kritika suvremenog poimanja svijeta, gdje je sve podređeno kapitalu, ali istovremeno i gotovo utopistička priča o razornoj moći ljubavi, svoj tuzi nerealizirane žudnje, iznimno duhovita u strategijama obračuna s pravim i pretpostavljenim krivcima te na kraju bolna u okrutnom izostanku praštanja. Na dramaturgu Tomislavu Zajecu i redateljici DoriRuždjak Podolski, autorskom timu koji stoji iza izuzetne "Črne mati zemle", je da Dürrenmattov predložak izbistri do suvremenosti koju on nesumljivo u sebi nosi te pozove glumački ansambl na igru. Riječima komada: "Ne radi se o blagostanju ni o udobnom životu, ne radi se o luksuzu, nego o tome hoćemo li ostvariti pravdu..."

U predstavi igraju: Jelena Miholjević, Andrej Kopčok, Siniša Ružić, Nikola Baće, Ivan Grčić, Sven Medvešek, Anja Đurinović, Barbara Nola, Amar Bukvić, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Janko Rakoš, Andrej Dojkić, Nenad Cetko, Natalija Đorđević i Anica Kovačević.

Prijevod potpisuje Ivo Juriša, scenograf je Stefano Katunar, Kostimmografiju Manuela Paladin Šabanović. Suradnica za scenski pokret je Petra Hrašćanec, a skladatelj Stanislav Kovačić. Jezična savjetnica je Đurđa Škavić, oblikovatelj zvuka Christian Kanazir, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Preminuo Saša Anočić

05. 05. 2021.

S iznenadnim odlaskom Saše Anočića kazalište "Gavella" izgubilo je dragog prijatelja i kolegu, autora koji je glumio, pisao i režirao s nama. Saša je na pozornici u Frankopanskoj 2013. postavio "Osmog povjerenika" Renata Baretića, kao autor dramatizacije, redatelj i koreograf, predstavu izgrađenu ponajprije "dragocjenim načelom igre". Bilo je u njoj, kao i uvijek kod Saše, humora i nježnosti, neumjerenosti i topline, tuge i nemira, čuđenja i potrage. Uslijedio je Marinkovićev "Kiklop", premijerno izveden u veljači 2019., koji je još uvijek na našem repertoaru, te je u međuvremenu nagrađen nizom nagrada, od toga i trima za najbolju predstavu u cjelini, na Nagradi hrvatskog glumišta, Susretima kazališta Bosne i Hercegovine te Marulićevim danima. I Saša je dvaput nagrađen za režiju "Kiklopa", a na tragu tih naših zajedničkih uspjeha i odnosa koji smo izgradili, pripremali smo i neke nove naslove, pričali o kazalištu, književnosti i filmovima, nekako se zadržavši na Orwellovoj "Životinjskoj farmi", koja nam se činila sjajnim odabirom za ovo intenzivno vrijeme i Sašinu zaigranu poetiku. Ovu predstavu nećemo zajedno dosanjati i iako smo ošamućeni, bistri nas misao o trenucima koje smo proveli sa Sašom, maštajući kazalište. Riječima Marinkovićevog Uga: "Molim jedan pljesak za našeg Eustahija Nenadoknadivog!"

Radno vrijeme blagajne

20. 04. 2021.

Blagajna kazališta “Gavella” radi po svom uobičajenom radnom vremenu - od 10 do 13 sati, te od 16 do 19 sati

Novo, privremeno radno vrijeme blagajne

14. 04. 2021.

Od srijede, 14. travnja, blagajna kazališta "Gavella" će raditi samo u jutarnjoj smjeni, od 10 do 13 sati.

Otkazuju se izvedbe "Obaveznog smjera"

12. 04. 2021.

Otkazuju se izvedbe predstave "Obavezan smjer" večeras, sutra i preksutra (12., 13. i 14. travnja). Povrat kupljenih ulaznica se može izvršiti na blagajni kazališta, svakim danom, osim nedjeljom, od 10 do 13 sati te od 16 do 19 sati.

Premijera predstave "Obavezan smjer" u Tunelu Grič

28. 03. 2021.

U utorak, 30. ožujka 2021. u 19,00 sati, u Tunelu Grič održat će se premijera autorskog projekta Enesa Vejzovića „Obavezan smjer“. Nakon otkazivanja premijere u prosincu 2020. zbog pogoršanja epidemiološke situacije kazalište „Gavella“ se vraća u Tunel Grič.

U prodaji ulaznice za predstavu "Obavezan smjer"

27. 03. 2021.

Predstava "Obavezan smjer" autorski projekt Enesa Vejzovića, čije smo dvije izvedbe odigrali u prosincu, a premijeru morali odgoditi - opet je na repertoaru. Zbog specifičnosti prostora u kojem se igra predstava - Tunela Grič, i epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, ulazak u tunel organiziran je u grupama od najviše 4 osobe koje su došle zajedno. Početak izvedbe za pojedinu grupu je svakih deset minuta i naznačen je na ulaznici. Početak izvedbe za prvu grupu je u 19,00 sati, a za posljednju u 20,30 sati. Predstava traje 40-ak minuta.
Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta i na www.gavella.hr

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

26. 03. 2021.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Akcija je to koju je pokrenuo ITI - Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svake se godine u tisućama kazališta svijeta čita međunarodna poruka čije pisanje organizira Međunarodni kazališni institut (ITI) a ta je čast ove godine pripala Hellen Mirren, filmskoj i kazališnoj glumici. Za Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana kazališta poruku je napisala Branka Cvitković, nacionalna dramska prvakinja.

Predstave kazališta "Gavella" u KUC-u Travno

05. 03. 2021.

Kazalištu "Gavella" u ožujku, travnju i svibnju dom će postati KUC Travno, u ulici Božidara Magovca 17, gdje ćemo igrati naše predstave "Zagreb 2020“, "Cigla" "Kiklop" i "Hotel Zagorje". Ciklus započinjemo izvedbama predstave "Zagreb 2020", autorskog projekta Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića, čiju smo premijeru odigrali u studenom u Laubi, i koja je na rasporedu 11. i 12. ožujka u 19,30 sati, te 18. i 19. ožujka u 19,00 sati. "Ciglu", nastalu po tekstu Filipa Šovagovića, u režiji Krešimira Dolenčića, možete pogledati 25. i 26. ožujka u 19,30 sati, a predstavu koja je obilježila 2019. godinu u kazalištu – "Kiklop" Ranka Marinkovića, u režiji Saše Anočića, pogledajte 7., 8. i 9. travnja. "Hotel Zagorje", autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić, najbolja predstava hrvatskog glumišta u 2020. godini, na rasporedu KUC-a Travno je 21., 22. i 23. travnja.
Ulaznice za sve predstave se mogu kupiti na blagajni kazališta "Gavella", Frankopanska 10, od 10 do 13 sati, te od 16 do 19 sati; te na blagajni KUC-a Travno, na dan izvedbe – dva sata prije početka predstave, kao i na www.gavella.hr

Dvokratni rad blagajne

04. 03. 2021.

Od petka, 5. ožujka 2021. blagajna kazališta “Gavella” radit će od 10 do 13 sati, te od 16 do 19 sati.