U četvrtak, 29. veljače 2024., na sceni kazališta "Gavella" održat će se premijera predstave "Kraljevo" Miroslava Krleže, u režiji Krešimira Dolenčića.

Nakon 54 godine Krležino "Kraljevo" ponovno je u Kazalištu "Gavella". Legendarna predstava Dina Radojevića, premijerno izvedena 1970., do 1982. odigrana je 173 puta, gostujući na mnogim pozornicama te okupljajući plejadu velikih glumačkih imena. Od tada, "Kraljevo" je postavljano u drugim hrvatskim kazalištima, no ne i u teatru u Frankopanskoj. U režiji Krešimira Dolenčića koji je s glumačkim ansamblom Kazališta "Gavella" dosad postavio dvanaest naslova, tako na pozornicu stiže Krležina "scenska groteska koja nameće pomisao na svijet stvaran i nestvaran u isti mah". Riječima "Krležijane": "U tom kolopletu sajamskoga dana, kako ga predočuje "Kraljevo", nema ni sućuti ni moralnih zasada. Janez, namještenik pogrebnoga zavoda, strasno je zaljubljen u Anku, djevojku za kojom čezne već od djetinjstva, no ona ne mari za njegovu produhovljenu ali i bolećivu ljubav... Osebujnost Krležina djela zajamčena je time što Janezova drama, iako u središtu radnje, nigdje ne potiskuje dojam da je osnovna umjetnička vizija "Kraljeva" prikaz kaotične istodobnosti svih zbivanja." Rad na ovome tekstu, u čijoj ansambl-igri sudjeluje osamnaestero izvođača, zato je intenzivan i dinamičan, jer "sve pleše na jednom strašno visoko napetom užetu"i "buja u praživotni ekstatični zanos koji prijeti da će se pretalasnuti i poput potopa zaliti cijelo to Sajmište i "Kraljevsko veselje"..."

Dramaturgiju predstave potpisuju Dubravko Mihanović i Krešimir Dolenčić, skladatelj i oblikovatelj zvuka je Stanko Juzbašić, scenografi su Deni Šesnić i Marta Dolenčić, kostimografkinja je Tea Bašić Erceg, koreografkinja Silvia Marchig, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, te znanstveni suradnik Vid Balog. Osamnaesteročlani glumački ansambl čine: Filip Križan, Enes Vejzović, Darko Milas, Lara Nekić, Boris Svrtan, Ivana Bolanča, Amar Bukvić, Martina Čvek, Ankica Dobrić, Andrej Dojkić, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Mada Peršić, Ivica Pucar, Janko Rakoš, Siniša Ružić i Antonja Stanišić Šperanda.

Krešimir Dolenčić je rođen je 1962. godine u Zagrebu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju, srednju glazbenu školu i Akademiju dramske umjetnosti. Do sada je režirao više od šezdeset djela glazbenog kazališta (opera, musicala) i otprilike toliko dramskih predstava u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kini... Kod nas režira u svim većim kazališnim kućama, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Riječkim ljetnim noćima...Profesor je na Akademiji dramske umjetnosti, gdje predaje glumu, a bio je i predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Rice Universityu u Houstonu, na londonskom Trinity College of Music... Za svoj rad nagrađen je mnogim nagradama, a primio je i nekoliko odlikovanja. Osim kazalištem, bavi se i osmišljavanjem te režijom raznih manifestacija, otvara i zatvara svečanosti, režira koncerte. Redoviti je profesor na odsjeku gluma, Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nakon premijere 29. veljače, „Kraljevo“ je na rasporedu 1., 2., 4., 11. i 12. ožujka.