U četvrtak i petak, 11. i 12. siječnja 2024. u kazalištu "Gavella", na sceni Mala Gavella, gostuje predstava „Halatafl“ nastala u koprodukciji Hrvaatskog naradnog kazališta u Šibeniku i Teatrina Grdelin.

Tekst ove dramsko-komične igre, ili socijalne tragi-komedije, suočava nas sa stvarnošću današnje Hrvatske, iskreno, neposredno, ponekad okrutno i sjetno. Nezrela i korumpirana demokracija s još itekako zrelim ratnim traumama, društvo koje u svojoj administrativnoj tromosti i lopovskoj umreženosti ne potiče pozitivne vrijednosti, kao da nije sposobno ponuditi ništa osim bijega. Rezime dvaju života, jedan neobičan ljudski susret koji se odvija u realnom vremenu i traje 75 minuta, suočava gledatelja s njegovim ostvarenim i propuštenim prilikama i potiče ga da se zapita kako je odigrao svoj život s ponuđenim figurama i jesu li okolnosti te koje formiraju karaktere ili je to konstantna bitka s vlastitim mentalitetom, s prostorom i mjestom rođenja. Može li se kroz naša pojedinačna djelovanja popraviti ne samo slika društva, nego i njegov temelj? Mogu li ljudi koji su se svojim životima izborili za to društvo, tražiti da ono bude bolje? Kako izbjeći vrtnju u krugu razočaranja i postoji li pojedinačni spas ili je potrebno da bude organiziran? Ukoliko se taj pothvat prepusti ljudskim slabostima, takozvanom “snalaženju” i pohlepi, koliko daleko možemo dogurati? To su pitanja koja u ovoj toploj ljudskoj priči stoje pred nama.

HALATAFL je naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata pod imenom “Vukovi i ovce”. Glavno pravilo te društvene igre je da ako vuk propusti pojesti pojesti ovcu, gubi. To je u ovoj duo drami metafora života dvaju karaktera, direktora I ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima. Njihov susret se događa pri kraju jednog manje-više uobičajnog radnog dana u kancelariji. Kroz nekoliko dramskih I komičnih obrata spoznajemo da su i jedan i drugi krenuli u životnu borbu, svako na svoj način iz nekog idealizma, Josip na ratnom polju, a Marko na poslovnom.
Režiju, scenografiju, kostimografiju potpisuju te u predstavi igraju Darko Milas i Boris Svrtan.

Gostovanje predstave "Halatafl" na sceni Mala Gavella