Kao što nam je poznato, ubrzo nakon izbijanja pandemije koronavirusa, i kazališta su prestala s radom te su na neko vrijeme zaustavila svoju produkciju. U tom trenutku, kazalište "Gavella" je, u različitim fazama produkcije, usporedno radilo na tri predstave: "Posjet stare dame" Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski, bližio se premijeri, koja je bila predviđena za ožujak 2020.; "Usidrene" Elvisa Bošnjaka i redateljice Anastasije Jankovske, u koprodukciji GDK "Gavella", HNK Split i HNK Zadar, svoju su premijeru trebale imati na ovogodišnjem Splitskom ljetu, a najesen i u kazalištu "Gavella"; a na "Tajni Grete Garbo" Mire Gavrana, u režiji Ivice Boban, otpočele su čitače probe. Sve je to zaustavljeno, kao i u drugim našim teatrima, a onda se 22. ožujka Zagrebu i okolici dogodio potres, u kojem je i kazalište "Gavella" oštećeno te se do sanacije nismo u mogućnosti vratiti u zgrade u Frankopanskoj. No i u novonastalim okolnostima nismo i ne prestajemo s radom, pa su naše trenutne aktivnosti:

"Višnjik", po drami A. P. Čehova, nastao je u koprodukciji GDK "Gavella" i HNK u Osijeku, a svoju je premijeru imao 6. srpnja, na 20. Osječkom ljetu kulture. Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, po prijevodu Božidara Škriteka, dramaturg joj je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuju Dražen Ferenčina i Davor Molnar, kostimografkinja je Marita Ćopo, autor glazbe Igor Valeri, scenski pokret oblikovala je Maja Huber, a svjetlo su oblikovali Tomislav Kobia i Zdravko Stolnik. U predstavi igraju: Sandra Lončarić, Antonija Mrkonjić, Anja Đurinović Rakočević, Antonija Pintarić / Tara Rosandić, Miroslav Čabraja, Ivan Ćaćić, Ivan Grčić, Duško Modrinić, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Davor Panić i Aljoša Čepl. Prenosimo dio iz jedne od kritika: "Koprodukcije su i u najidiličnijim vremenima i izdašnim platežnim mogućnostima korisne po zdravlje teatra. U krizna doba naprosto su nužne. Ovaj recentni "Višnjik" u režiji Dražena Ferenčine i uzbudljivog i uzbuđenog osječko-zagrebačkog ansambla pravi je podvig. Rođen iz muke nepristajanja na pandemijski kaos..." (Davor Špišić, Telegram) U rujnu nas očekuju prve zagrebačke izvedbe "Višnjika", i to u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Ilici.

Na 67. godišnjicu osnivanja kazališta, 29. svibnja 2020., započeli smo s emitiranjem projekta "Sanjam(o) predstavu", u sklopu Gavelline daleKOVIDnice, a pod autorskim vodstvom Filipa Šovagovića, uz spisateljsko-dramaturšku suradnju Dubravka Mihanovića. Projekt se odvija u tri faze: kratke snimljene scene, s glumicama i glumcima našeg ansambla prikazivale su se na Youtube kanalu kazališta i na društvenim mrežama. Prikazane scene gledateljice i gledatelji bili su pozvani komentirati i sugerirati nastavke; na taj način publika se zajedno s nama uključila u sustvaranje materijala, čija je iduća etapa izvedba uživo... Trenutno smo u pregovorima oko prostora izvedbe, a planirani termin prve izvedbe je u listopadu 2020. U dosad snimljenim prizorima igraju: Boris Svrtan, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Filip Križan, Ranko Zidarić, Jelena Miholjević, Anja Đurinović Rakočević, Tara Rosandić, Nikola Baće, Martina Čvek, Tena Nemet Brankov i Amar Bukvić.

U tijeku je i rad na koprodukciji GDK "Gavella", HNK Split i HNK Zadar, predstavi "Usidrene", koja nastaje po novom tekstu Elvisa Bošnjaka. Redateljica je Anastasija Jankovska, dramaturg Elvis Bošnjak, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Matija Antolić, koreograf Pravdan Devlahović, jezična savjetnica Marina Čapalija, a oblikovatelj svjetla u kazalištu "Gavella" je Zdravko Stolnik. U predstavi igraju: Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Katarina Romac i Dijana Vidušin. U obrazloženju Nagrade "Marin Držić" za 2017., koju su "Usidrene" dobile, stoji: "'Usidrene' donose čitav dijapazon različitih, kompleksnih odnosa, snažno portretirane likove, posebice ženske. (...) Tekst je prožet nekom iskonskom, divljom otočkom ljepotom, no istovremeno i surovošću života njezinih žitelja čija su sidra nepovratno zapela na njegovome morskom dnu..." Premijere ove predstave očekuju nas u prosincu 2020., i to redom u HNK Split, HNK Zadar te GDK "Gavella".

Po ideji Enesa Vejzovića i tekstualnom predlošku u nastanku, razvijamo i projekt radnog naslova "7 soba za 1 gledatelja". Koncept je osmišljen kao kazalište za jednog gledatelja; dakle, gledatelj fizički obilazi postaje (sobe), gdje se susreće s izvođačima. Glumci izvode scene u trajanju od tri do pet minuta, a gledatelji intervalno počinju gledati predstavu. Izvođači se obraćaju gledateljima neposredno (naravno, u skladu s epidemiološkim mjerama), a on / ona više nije voajer, već aktivni sudionik predstave, pri čemu bi važan dio ovog projekta trebao biti i Internet live streaming... Planirani prostor za izvedbe je Tunel Grič, a očekivani termini prvih izvedaba su do kraja 2020. godine.