U srijedu, 8. svibnja 2019. u Koprivnici je, u 95. godini života, preminula dugogodišnja članica ansambla kazališta "Gavella", Vesna Starčević Smiljanić. Vesna Starčević Smiljanić rođena je 1924. u Sarajevu, a studij glume upisala je 1950., u prvoj generaciji polaznika Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom čitave svoje glumačke karijere bila je vezana uz Zagrebačko dramsko kazalište, današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella". Nekoliko godina radila je i kao nastavnica scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti, gdje ju je, kao svoju asistenticu, doveo njezin omiljeni profesor, dr. Branko Gavella.
U teatru u Frankopanskoj igrala je u predstavama Kako vam drago, Macbeth, Henry IV i Richard III. W. Shakespearea, Takva ljubav P. Kohouta, Skup i Tirena M. Držića, Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh I. Ivanca, Divota prašine V. Kaleba, Galeb A. P. Čehova, Bobo V. Kljakovića, Završna trka P. Ustinova, Gospođa ministarka i Narodni poslanik B. Nušića, Hinkemann E. Tollera, Šest lica traže autora L. Pirandella, Zmaj E. Švarca, Veliki val M. Matić-Halle, Neprijatelj naroda H. Ibsena, Ptice bez jata D. Roksandića, Matoš i mi T. Ladana, Heretik I. Supeka, Dantonova smrt G. Büchnera, Glorija R. Marinkovića, igrala je i u legendarnom Kraljevu M. Krleže, koje je u režiji D. Radojevića od 1970. do 1982. odigrano 173 puta, kao i u Samoubojici i Mandatu N. Erdmana, Klupku P. Budaka, Höderlinu P. Weissa, U guštari velegrada i Švejku u Drugom svjetskom ratu B. Brechta, Pričama iz Bečke šume Ő. von Horvátha, koje su u režiji K. Spaića igrale više od 100 puta, te u predstavama U pozadini M. Feldmana, Maškarate ispod kuplja I. Vojnovića, Povratak S. Tucića, Surove kazališne priče ili priče iz naše šume D. Jelačića Bužimskog, Pustolov pred vratima M. Begovića, a tu su i Krležini Gospoda Glembajevi, u režiji P. Večeka odigrani 160 puta, kao i U agoniji, Maske na paragrafima J. Kosora, Hrvatski slavuj B. Vujčića.
Od 1955. do 1991. Vesna Starčević Smiljanić svojom je glumačkom osobnošću tako činila neizostavni dio kazališta "Gavella", igrajući i u nekima od nezaobilaznih naslova u povijesti našeg teatra.

Posljednji ispraćaj će biti u petak, 10. svibnja 2019. u 16,20 sati na Krematoriju u Zagrebu.
Komemoracija u spomen na Vesnu Smiljanić bit će u kazalištu "Gavella", u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 11,00 sati.

Preminula Vesna Starčević Smiljanić