U srijedu, 29. svibnja 2019. kazalište "Gavella" sudjeluje na 64. "Sterijinom pozorju" u Novom Sadu s predstavom "Kiklop" Ranka Marinkovića, u režiji Saše Anočića. Festival traje od 26. svibnja do 3. lipnja pod sloganom "Pobudna – ženski rod" a predstava "Kiklop" odigrat će se u sklopu međunarodne selekcije "Krugovi".
"Kiklop" Ranka Marinkovića neosporno se ubraja među klasična djela hrvatske književnosti 20. stoljeća, a neki ga smatraju i prvim postmodernim hrvatskim romanom. Na jednoj razini, "Kiklop" je omaž boemskom ozračju međuratnoga Zagreba u kojem je Tin Ujević pisao i obilazio kavane, što su bile poprišta intelektualnih nadmetanja jednog od posljednjih naraštaja umjetnika-erudita. U tom miljeu kreće se sada već gotovo arhetipski lik Melkiora Tresića, mladoga intelektualca u potrazi za identitetom, u isti mah zadivljena i zgađena plejadom likova s kojima se želi poistovjetiti, poput očinske figure pjesnika Maestra te zbunjujućeg Uga, istodobno neodoljivog, odvratnog i smiješnog. Na drugoj razini, roman je i ljubavna priča kojoj je u žarištu Žena-Nepoznanica. Melkior joj nadijeva ime Vivijana, prema francuskoj glumici Viviane Romance, stvarajući u umu i mašti utjelovljenje vječne žudnje koja poprima obrise niza mitskih i literarnih žena, budeći u Melkioru neizdrživu ljubomoru, ali i idealističku čežnju za ljepotom.
Redatelj, autor dramatizacije i scenograf je Saša Anočić, kostimografkinja je Marita Ćopo, dramaturginja Petra Mrduljaš, a autor glazbe Matija Antolić. U prikazu Zagreba s početka 1940. -tih, s Franjom Dijakom kao Melkiorom, pozornicu dijele Dražen Kühn, Živko Anočić, Amar Bukvić, Filip Šovagović, Dijana Vidušin, Hrvoje Klobučar, Martina Čvek, Sven Medvešek, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Andrej Dojkić, Natalija Đorđević, Ivica Pucar, Ivan Grčić, Antonija Stanišić Šperanda, Andrej Kopčok, Đorđe Kukuljica, Nikola Baće i Anja Đurinović Rakočević.

"Kiklop" na 64. Festivalu "Sterijino pozorje" U Novom Sadu