U petak, 31. svibnja 2019. u 20,00 sati u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" gostovat će ansambl Dramskog teatra na Vasiljvskom iz Sankt Peterburga koji će izvesti predstavu "Malograđani" Maksima Gorkog u režiji Vladimira Tumanova.
"Malograđani" Maksima Gorkog, zasigurno jedan od njegovih najuspješnijih dramskih naslova, koji svojom galerijom živopisnih, kompleksnih lica "u potrazi" za mnogočime – ljubavlju, vjerom, smislom...I sam naslov je intrigantan, jer "malograđanština", a malograđani su po jednoj od definicija "pripadnici građanstva nesposobni za javnu djelatnost izvan svoga izravnog interesa i sigurnosti", kao mentalitet i stanje duha itekako živi u našem suvremenom društvu. Tako komad koji je Gorki napisao prije više od sto godina, četiri godine prije revolucije 1905., i danas izaziva i nudi se pozornici. U fokusu ovog komada je obitelj Vasilija Vasiljeviča Besemjonova, bogatog malograđanina. Njegov je dom uvijek pun ljudi: žena Akulina Ivanovna, kćerka Tatjana, sin Petar, posinak Nil, podstanari i razni gotovani. Ali nema mira i jednodušnosti pod krovom te kuće — fatalno se razlikuju nazori, interesi, simpatije.
Likovi drame žive u teška, prijelomna vremena. Očita je kriza arhaičnih obiteljskih odnosa, dolazi novi naraštaj koji donosi sukob očeva i djece. Model obitelji kao model svijeta, u kojem je nestao uobičajen poredak stvari.
Predstava se igra uz prijevod na hrvatski jezik.

Gostovanje Dramskog teatra na Vasiljevskom  iz Sankt Peterburga