"Tri sestre" u suradnji s udrugom "Zamisli"

20. 02. 2017.

Udruga "Zamisli" i kazalište "Gavella" nastavljaju s izvođenjem predstava prilagođenih osobama oštećenog vida. U srijedu, 22. veljače, izvest će se predstava "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog.
Evo što kažu u udruzi "Zamisli":"Kompleksna predstava. Mnogo likova i neočekivanih situacija," kaže Antonio Pavlović, urednik naracije. "Tri sata se čini puno, ali gledajući predstavu sve to prođe puno brže." "Definitivno najkompleksnija predstava za koju sam imala prilike raditi naraciju," rekla je Sunčica Anamarija Sodar, dramaturginja u naraciji. "Ne toliko koreografski, koliko je sama radnja zapletena i puna neočekivanih situacija. Vjerujem da će svi koji dođu uživati." U život triju sestara ulazimo u srijedu od 19:30 sati i pozivamo sve da nam se pridruže u kazalištu "Gavella"!

Izložba "Pređi u spomen"

17. 02. 2017.

U petak, 17. veljače, u 17,30 sati, u foayeu balkona kazališta "Gavella" svečano će biti otvorena izložba "Pređi u spomen" povodom šeste godišnjice smrti velikog glumca. "Pređi u spomen" autorski je projekt umjetnice Jagode Buić osmišljen kao sklop izložbe i večeri sjećanja na velikog hrvatskog glumca Predraga “Pređe” Vušovića. Izložba je realizirana u suradnji Društva za kulturnu suradnju PERUN i Dubrovačkih ljetnih igara. Prvi put je postavljena u palači Sponza u Dubrovniku na programu 67. Dubrovačkih ljetnih igara, te u rujnu 2016. u Galeriji Solidarnosti u Kotoru. Svoju turneju izložba završava u GDK "Gavella" – matičnom kazalištu Predraga Vušovića, a otvara se upravo na 6. godišnjicu smrti velikog glumca. Među ostalim glumica Anja Šovagović Despot o Pređi je napisala: "Pređo je bio glumac od kojeg se uvijek očekivao vrhunac i on nam je taj vrhunac redovito pružao." Redatelj Krešimir Dolenčić napisao je: "Pređo je živio u prostoru u kojem se ne umire. U prostoru vječnog duha i vječne jedine duše koja nas ponekad iznenadi svojom milošću i spusti nam ponekog anđela da ga gledamo za života, da mu se čudimo, smijemo, ne razumijemo njegovo nesnalaženje u ovom trodimenzionalnom svijetu, da ga volimo, puštamo ga kao zmaja na vjetru i da ga onda slavimo kad vidimo da je otišao."Autorica izložbe je Jagoda Buić, a producenti Luka Jerković, Igor Prižmić i Dario Otašević.

Četvrta G-točka

17. 02. 2017.

U petak, 17. veljače u 21,30 u atriju kazališta "Gavella" održat će se četvrta G točka koja dovodi nezamjenjive umjetnike i kauboj(k)e – renesansnog čovjeka Filipa Šovagovića, omiljenu pjevačicu u noći Olju Savičević Ivančević te čarobnjaka slike u pokretu Matiju Pisačića. Uz čitanje i razgovore o knjigama, muzici, teatru, stripu i dakako životu, gledamo i kratki animirani film „Čoban“. Program vode Vedrana Bibić, Ivan Jozić i Vladimir Šagadin, sviraju glumci okupljeni u bend D-mol Dede, a nakon službenog programa večer nastavljamo s DJ Snihom.Ulaz je slobodan, vrata se otvaraju u 21 sat.

Premijera predstave "Romanca o tri ljubavi"

13. 02. 2017.

U četvrtak, 16. veljače 2017. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana. Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, podnaslovom je žanrovski određena kao "sentimentalna farsa", što odmah otkriva i njene jasne komične namjere i potencijale. Kroz jednostavan fabularni sklop okupljen oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana – Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima, s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: "Pasti il ne pasti, to je pitanje!"), Cervantesovim, Baudelaireovim... "Na više mjesta u tekstu upotrebljavam stihove drugih pjesnika, ali im, po drevnom običaju začinjavaca, ne navodim izvora.", zapisuje autor u uvodnoj didaskaliji, šarmantno i neobavezno ostavljajući čitateljima i gledateljima da dešifriraju, prepoznaju i otkrivaju, slobodni da urone u tekst sa i bez upućenosti u njegove prethodnike, uzore i nadahnuća. Virtuoznost jezika kojim se poigrava književnom baštinom i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no "Romanca o tri ljubavi" nipošto se ne zaustavlja tek na formi, postavljajući pitanja o "ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu." Citatnošću se strastveno osvrćući na pisce koji su mu dragi, događajnošću odlazeći u daleku prošlost, a prostornošću i odabirom lica u opće i simbolično, Šoljan kao da ispisuje "književnost o književnosti", lišenu društvenog angažmana, očišćenu od političnosti, svjesno odmaknutu od života kakav živimo, ali bilo bi pogrešno to mu prigovoriti. Put, putovanje, plovidba posijani su cjelokupnim Šoljanovim djelom, po čemu ni "Romanca o tri ljubavi" nije izuzetak, pa će Vitez koji je na početku doputovao u zamak "ne znajući što mu je cilj putovanja, do putovanje samo", i na kraju pohrliti u tamu uz riječi: "Evo me, ptico, zvijezdo, cesto!".

U predstavi igraju Martina Čvek, Igor Kovač, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće. Kostime je osmislila Marita Ćopo, a scenografiju, tekstove songova i režiju potpisuje Boris Svrtan.