GDK "Gavella" u sezoni 2017./18.

11. 07. 2017.

U sezoni 2017./18. kazalište "Gavella" predstavlja se svojim gledateljima sa šest premijernih naslova, od čega će pet biti prikazano na velikoj sceni, a jedan je dio programa Scene 121. Svima im je u središtu sapeti pojedinac (ili više njih) koji se pokušava(ju) izboriti za svoje mjesto u svijetu, društvu, obitelji, pokušava(ju) se odrediti, osmisliti, artikulirati, izraziti. Riječima benda "Šarlo Akrobata": "Mali čovjek želi preko crte / Njega guše propisane norme".

U tekstovima koje premijerno pripremamo u sezoni 2017./18. sapeti smo silama sudbine (Rikard: "Sudbina odluči da bit ću zlotvor."), društvenim ustrojem, hijerarhijskom vertikalom, birokratskim mehanizmom, tvrdoćom obiteljskih odnosa, poslovnim okruženjem, porijeklom i socijalnom uvjetovanošću, nemogućnošću da razumijemo i prihvatimo. S nama su dva nova naslova hrvatskih pisaca: jedan dramski (Pešutova "Stela, poplava"), ovjenčan Nagradom "Marin Držić", iz pera našeg trenutno najizvođenijeg mladog dramatičara, a drugi prozni (Karakaševo "Sjećanje šume", u dramatizaciji mladog redateljsko-dramaturškog tandema Damjanović - Bajsić), autora nezaobilaznog u svakom ozbiljnijem pregledu suvremene hrvatske književnosti.
Zatim su tu dva suvremena autora velikih europskih književnosti: iz Francuske stiže dramski istraživač Pommerat, a iz Velike Britanije Hall, pisac mnogih kazališnih i filmskih hit-naslova ("Billy Elliot", "War Horse"). I potom, dva klasika, dva velika naslova (povijesti) europske i svjetske književnosti: slojeviti, kompleksni "Kralj Rikard III." i tajnoviti, metaforični "Proces", oba vrlo jasnih paralela sa suvremenošću i svakodnevicom kakvu živimo.
Gledatelji kazališta "Gavella" u listopadu će moći pogledati i okupljene vrhunce protekle sezone na još jednim, 32. "Gavellinim večerima", u siječnju će tu ponovno biti i "Krležine noći", a nastavljamo i s programom "G točka: Grad u "Gavelli"", multimedijalnim okupljanjima pisaca te likovnih i glazbenih umjetnika.

Podijeljene ulaznice za obje izvedbe

03. 07. 2017.

Sve ulaznice za obje izvedbe predstave "Tesla Anonimus" su podijeljene. Zahvaljujemo našim gledateljima na velikom odazivu i izuzetnom zanimanju za predstavu "Tesla Anonimus" čijim izvedbama ujedno i zatvaramo ovu sezonu. Vidimo se najesen u kazalištu "Gavella"!