"Tesla Anonimus" u konkurenciji 28. "Marulićevih dana"

25. 01. 2018.

Festivalsko vijeće "Marulićevih dana" jednoglasno je prihvatilo prijedlog odabira predstava za 28. izdanje festivala. Predstave je birala teatrologinja i dramaturginja Mira Muhoberac, a među dvanaest odabranih je i predsava "Tesla Anonimus" autora koncepta Filipa Šovagovića. Festival 28. Marulićevi dani održat će se od 21. do 28. travnja 2018.

Svečana 50. izvedba predstave "Kolovoz u okrugu Osage"

26. 01. 2017.

U subotu, 28. siječnja 2017. u kazalištu "Gavella" održat će se svečana 50. izvedba predstave "Kolovoz u okrugu Osage" Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde i produkciji kazališta "Gavella". "Kolovoz u okrugu Osage" je crna komedija koja donosi priču o tipično disfunkcionalnoj obitelji, o tri generacije klana iz Oklahome čije mnoštvo problema naguranih pod tepih izlazi na površinu. Nakon što je praizvedena 2007., ova je obiteljska saga pomela sve pred sobom i osvojila sve kazališne nagrade. Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom...
U predstavi koja je premijerno izvedena 27. veljače 2015. do sada ju je pogledalo više do 17.000 gledatelja, a osim na matičnoj sceni i publika u Beogradu, Zadru, Rijeci, Slavonskom Brodu i Vinkovcima, igraju: Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica, scenografkinja je Valentina Crnković a kostimografkinja Marita Ćopo.
Anja Šovagović Despot je za ulogu Violet Weston nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2015. za najbolju žensku ulogu, dobitnica je nagrade publike na "Gavella fairu" 2015., nagrade za najbolju žensku ulogu na 30. "Gavellinim večerima", nagrade "Fabijan Šovagović" na 23. "Festivalu glumca" te je za lik manipulativne majke nagrađna godišnjom nagradom "Vladimir Nazor" za kazališnu umjetnost za 2015. godinu.

Okrugli stol: "Lektira u kazalištu – umjesto ili nakon čitanja"

24. 01. 2017.

Pozivamo vas da nam se u utorak, 24. siječnja u 21,00 sat, nakon izvedbe predstave "Gospođa Bovary", pridužite na okruglom stolu u atriju kazališta, kako bismo se družili i raspravljali, a možda i potaknuli širu društvenu raspravu.
Gradsko dramsko kazalište "Gavella" od svog osnivanja programski je usredotočeno na postavljanje tekstova u rasponu od klasika svjetske književnosti i nezaobilaznih naslova hrvatske literarne baštine, do vrhunaca suvremene svjetske dramske produkcije i ponajboljih naslova naše trenutne dramske, a ponekad i prozne prakse. Iz navedenog je jasno da su i lektirni naslovi povremena datost našeg repertoara, pa su tako u posljednjih nekoliko godina na sceni teatra u Frankopanskoj igrali "Tartuffe", "Dundo Maroje", "Candide ili optimizam", "Zločin i kazna", "Umišljeni bolesnik", "U registraturi", "Gospođa Bovary"... Naravno da postavljanje takvih djela na scenu autore uprizorenja nužno navodi na promišljanja o recepciji predstave kod onih koji će u velikom postotku biti njezinom publikom, a to su učenici i njihovi profesori. Postavljanje svakog lektirnog naslova na repertoar, praksa nam je pokazala, stoga otvara niz zanimljivih pitanja, poput onih "Što se očekuje – uprizorenje što vjernije originalnom djelu, ili živa, polemična predstava, kakva s predloškom po kojem je nastala ulazi u otvoreni dijalog?", odnosno "Zamjenjuje li kazalište čitanje, ili se nadovezuje na njega, potiče ga, produbljuje pročitano?". Predstava takvih pitanja je zasigurno i "Gospođa Bovary" Ivane Sajko, nastala po motivima djela Gustavea Flauberta, nakon koje ćemo i održati ovaj okrugli stol na temu "Lektira u kazalištu – umjesto ili nakon čitanja". Na okruglom stolu sudjeluju: akademik Pavao Pavličić, Saša Božić, Dubravko Mihanović, Boris Svrtan, Mira Muhoberac, profesori i učenici gimnazija i srednjih škola, a moderatorica je Katarina Kolega. Ulaz je slobodan.

Izvedba predstave "Gospođa Bovary" u suradnji s Udrugom "Zamisli"

23. 01. 2017.

Izvedba predstave "Gospođa Bovary" u utorak, 24. siječnja nastavak je suradnje Udruge "Zamisli" i kazališta "Gavella".Iz Udruge poručuju:

Nova godina, stare navike. Što povezuje Udrugu Zamisli i Gradsko dramsko kazalište "Gavella"? Potreba za prilagođenim kazališnim sadržajem. Tako smo došli i do ljubilarne desete prilagođene izvedbe, predstave koja će biti popraćena naracijom za slijepe. "Gospođa Bovary", remek-djelo realista Gustava Flauberta, postavljeno na daske kazališta "Gavella" pod redateljskom palicom Saše Božića, a izvedba u utorak 24. siječnja bit će prilagođena osobama oštećenog vida. Naraciju, koju su pripremili dramaturginja Sunčica Sodar i urednik naracije Antonio Pavlović, čitat će Lukrecija Tudor, hrvatska kazališna i filmska glumica. "Korak po korak dolazimo do desete prilagođene predstave kazališta "Gavella", kaže Antonio, te nastavlja: "Zanimljiva predstava, drugačija nego što smo očekivali, ali u onom dobrom smislu. Mislim da će sve osobe oštećenog vida koje dođu u utorak uživati, i u predstavi, i u naraciji koju čita Lukrecija Tudor koju smo imali prilike gledati u prethodnoj predstavi "Kolovoz u okrugu Osage." "Druga mi je ovo Gavellina predstava za koju s Antonijem radim naraciju, nakon predstave "Fine mrtve djevojke" 2015. godine," kaže Sunčica. "Dinamična, neočekivana, osobno mi se jako sviđa, a vjerujem da će se svidjeti i gledateljima oštećenog vida."
U život Gospođe Bovary ući ćemo u utorak u 19,30h, te pozivamo sve da nam se pridruže!

Radno vrijeme blagajne u nedjelju, 22.siječnja

21. 01. 2017.

U nedjelju, 22. siječnja 2017. blagajna kazališta "Gavella" bit će otvorena od 17,30 sati do 21,30.

Krležine noći u kazalištu "Gavella"

14. 01. 2017.

Od utorka, 17. do nedjelje, 22. siječnja na Sceni 121 u atriju kazališta "Gavella" održat će se "Krležine noći" – večernja okupljanja malih formi i komornih predstava te odabranih studentskih radova nastalih po Krležinim naslovima.

Tijekom šest večeri naši gledatelji mogu pogledati sedam izvedbi - nagrađivanu predstavu "U agoniji", PUK-a i Scene Ribnjak, autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, ocijenjenu kao "inovativnu obradu fatalne Krležine drame"; te monokoreodramu "Krležina Saloma", autorski projekt Selme Mehić i Maje Đurinović, proglašenu "promišljenim spojem začudne zrelosti i zavodljive mladosti". U četvrtak, 19. siječnja u 22,00 sata premijerno će se izvesti autorski projekt skupine studenata pod mentorstvom Borisa Svrtana pod nazivom "Krleža alla Gavella". Egzistencije obitelji Glembay, njihovo krvno srodstvo i kronološka povezanost te s koljena na koljeno prenošeno prokletstvo roda (i migrena) tematska su okosnica ciklusa Glembajevi, jednog od najznačajnijih proizvoda Krležinog rada. Skup dramskih i proznih tekstova startna su pozicija iz koje kreće ovaj glembajevski maraton kojim će se protrčati kroz sve tri drame trilogije, zaustavljajući se na fragmentima proze kao punktovima za osvježenje. Ciljna pozicija bit će, ni više ni manje nego – istina. Rekonstrukcijom svih posljednjih trenutaka života glembajevskih egzistencija koje se kreću kroz trilogiju, postavlja se pitanje: Padaju li maske u trenutku smrti ili se gospodski propisi blijedo napudranih lica nastavljaju savršeno pravilno ispunjavati i u grobu? Autorski projekt izvode: Andrej Kopčok, Gloria Dubelj, Ivan Čuić, Iva Šimić i Ivan Colarić.Vidjet ćemo i predstave "O štakorima, gavranima i ljudima", po motivima "Hrvatskog boga Marsa" u izvođenju Đorđa Kukuljice; "Ćelavu Ledu", pod mentorstvom Željka Vukmirice i Slavice Knežević, "uspješan studentski spoj Krleže i Ionesca"; te izvedbu pod nazivom "Jazz Krleža". Cijena ulaznice za sve predstave je 25,00 kuna osim za "Jazz Krležu I i Jazz Krležu II" na koje je ulaz slobodan.
U siječnju budite s nama u kazalištu "Gavella", na "Krležinim noćima"!

Otkazuju se "Priče", igra se "Bovary"

13. 01. 2017.

Zbog bolesti se otkazuje izvedba predstave "Priče iz Bečke šume" koja se trebala odigrati u subotu, 14. siječnja 2017. Umjesto nje, na sceni kazališta "Gavella" možete pogledati predstavu "Gospođa Bovary". Ako ste kupili ulaznice za "Priče…", s njima možete pogledati "Gospođu Bovary" te ih na blagajni zamijeniti za ulaznice za "Priče…" 19. ili 20. siječnja, po povlaštenoj cijeni od 20,00 kuna. Ako nemate ulaznice za posjet kazalištu u subotu, ulaznice za "Gospođu Bovary" možete kupiti po cijeni od 20,00 kuna.
Naravno, svoje ulaznice možete i vratiti na blagajni i dobiti povrat plaćenog iznosa.
Sve informacije možete dobiti na blagajni kazališta i na telefon 01 4864 616.

Svečana 50. izvedba "Umišljenog bolesnika"

05. 01. 2017.

U srijedu, 11. siječnja 2017., u kazalištu "Gavella" svečano će se izvesti 50. izvedba predstave "Umišljeni bolesnik" J.B. P. Molierea, u režiji Krešimira Dolenčića.
"Umišljeni bolesnik" ("La Malade imaginaire"), komedija-balet u tri čina, posljednje je Molièreovo djelo, premijerno izvedeno 1673. godine. Veliki komediograf i glumac, dugo bolestan od tuberkuloze, kolabirao je na četvrtoj izvedbi, u ulozi Argana, te je ubrzo preminuo... Njegov je tekst nastavio živjeti, pa je ova bespoštedna satira na temu liječnika i medicine, njihove prijetvornosti i pohlepnosti, do danas ostala stalnim gostom kazališnih pozornica, neprestano provocirajući nove pristupe. Bezobrazan i anarhističan, ironičan i zajedljiv – ovo je Molière koji propituje ne samo svoj i onodoban, već i naš, ovodobni svijet, koristeći humor kao oruđe za dinamičan dramski obračun s onim što mu smeta... Od svoje premijere u rujnu 2015. godine "Umišljenog bolesnika" vidjelo je više od šesnaest tisuća gledatlja, a osim na matičnoj pozornici, vidjela ga je publika u Čakovcu, Mariboru, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Festivalu purgatorije u Tivtu, u Sarajevu i Slavonskom Brodu. Na četvrtim "Bobijevim danima" Anja Šovagović je, za ulogu Toinette, dobila nagradu za najbolju glumicu. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja je Tea Bašić a autor glazbe Matija Antolić. Neobuzdanu satiru na pozornicu donose Enes Vejzović, Barbara Nola, Anja Đurinović, Anja Šovagović Despot, Sven Šestak, Igor Kovač, Siniša Ružić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Natalija Đorđević, Iva Peter Dragan i Matija Antolić /Vjekoslav Babić.

U srijedu, 11. siječnja 2017., u kazalištu "Gavella" svečano će se izvesti 50. izvedba predstave "Umišljeni bolesnik" J.B. P. Molerea, u režiji Krešimira Dolenčića.
"Umišljeni bolesnik" ("La Malade imaginaire"), komedija-balet u tri čina, posljednje je Molièreovo djelo, premijerno izvedeno 1673. godine. Veliki komediograf i glumac, dugo bolestan od tuberkuloze, kolabirao je na četvrtoj izvedbi, u ulozi Argana, te je ubrzo preminuo... Njegov je tekst nastavio živjeti, pa je ova bespoštedna satira na temu liječnika i medicine, njihove prijetvornosti i pohlepnosti, do danas ostala stalnim gostom kazališnih pozornica, neprestano provocirajući nove pristupe. Bezobrazan i anarhističan, ironičan i zajedljiv – ovo je Molière koji propituje ne samo svoj i onodoban, već i naš, ovodobni svijet, koristeći humor kao oruđe za dinamičan dramski obračun s onim što mu smeta... Od svoje premijere u rujnu 2015. godine "Umišljenog bolesnika" vidjelo je više od šesnaest tisuća gledatlja, a osim na matičnoj pozornici, vidjela ga je publika u Čakovcu, Mariboru, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Festivalu purgatorije u Tivtu, u Sarajevu i Slavonskom Brodu. Na četvrtim "Bobijevim danima" Anja Šovagović je, za ulogu Toinette, dobila nagradu za najbolju glumicu. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dramaturginja predstave je Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja je Tea Bašić a autor glazbe Matija Antolić. Neobuzdanu satiru na pozornicu donose Enes Vejzović, Barbara Nola, Anja Đurinović, Anja Šovagović Despot, Sven Šestak, Igor Kovač, Siniša Ružić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Natalija Đorđević, Iva Peter Dragan i Matija Antolić /Vjekoslav Babić.