Udruga Europa Donna Hrvatska u suradnji s GDK "Gavella" za projekt DARUJMO RUŽIČASTI ŽIVOT

31. 03. 2017.

U ponedjeljak, 10. travnja 2017. Europa donna Hrvatska u suradnji s kazalištem "Gavella" organizira izvedbu predstave "Komet" Justine del Corte, u režiji Aide Bukvić.Udruga Europa Donna Hrvatska je neovisna i neprofitna organizacija članica Europske koalicije za borbu protiv raka dojke. Cilj udruge je promoviranje edukacije populacije o prisutnosti raka dojke, te promoviranje prevencije s ciljem ranog otkrivanja raka dojke i poticanje kvalitetnog liječenja. Kupnjom ulaznica za izvedbu predstave "Komet" 10. Travnja u 19,30 sati podržavate projekt DARUJMO RUŽIČASTI ŽIVOT za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.
U ovoj humanitarnoj akciji možete sudjelovati kupovinom jedanog paketa ulaznica u iznosu od 1.000 kuna koji uključuje 10 ulaznica ili pojedinačnom kupovinom ulaznica pa cijeni od 75,00 kuna. Vašu donaciju možete izvršiti uplatom na račun: IBAN HR6423600001501239797. Sve dodatne informacije i ulaznice možete zatražiti kod gospođe Gordane Vuković na broj telefona 091/ 9718 505.

"Umišljeni bolesnik" u suradnji s udrugom "Zamisli"

30. 03. 2017.

Udruga "Zamisli" i kazalište "Gavella" nastavljaju s izvođenjem predstava prilagođenih osobama oštećenog vida. U četvrtak, 30. ožujka, izvest će se predstava "Umišljeni bolesnik" J.B.P, Molierea, u režiji Krešimira Dolenčića.

Premijera predstave "Srce veće od ruku"

27. 03. 2017.

U utorak, 28. ožujka 2017. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Srce veće od ruku" Elvisa Bošnjaka, u režiji Tamare Damjanović.

Nakon "Nosi nas rijeka" kazalište "Gavella" odlučilo je postaviti, ovaj put na Scenu 121, još jednu dramu splitskog glumca i pisca Elvisa Bošnjaka, "Srce veće od ruku". Napuštajući zavičajni teritorij kojem je posvetio "Nosi nas rijeka", Bošnjak se otiskuje u scensko rastvaranje muško-ženskih odnosa, najprije višestruko izvođenom dramom "Hajdemo skakati po tim oblacima", a zatim i tekstom "Srce veće od ruku". Kombinacijom "unutrašnjih" i "vanjskih" dijaloga, kroz glumački intenzivan, zgusnut materijal, vođeni smo poznatim nam, ali i iznenađujućim toposima ne samo ljubavnih veza, sapetih između stvarnog i imaginarnog, doživljenog i žuđenog, između sebeljublja i potrebe da (se) dajemo, da volimo i da budemo voljeni. "Dva bračna para nalaze se usred ljubavnog četverokuta. U nemogućnosti realiziranja stvarnog odnosa svaki od njih stvara potpuno imaginaran odnos, živeći tako više u mašti s osobom koju nemaju nego s osobom koju imaju pored sebe. Tako i ne primjećuju da njihov partner živi isti problem i da ih više stvari veže no što ih dijeli. Njihova ljubav postaje paranoičan strah jer je ona za njih gubitak prava na ljubav, prava na život. Njihova opsesija prerasta u gubitak identiteta. Žudnja za ljubavlju postaje divlja glad kojom izjedaju i sebe i svoju ljubav. Ljubav postaje njihov demon. Prepoznati osobu s kojom dijele stvaran život doći će kao ljekovito odrješenje. Ovaj kratak sadržaj drame "Srce veće od ruku" upućuje na tekst pun prevrata. Ali to je varka, koju može ponuditi spretno napisan kratak sadržaj." Zapisao je Elvis Bošnjak o predstavi.
U predstavi, u režiji i izboru glazbe Tamare Damjanović, mlade redateljice koja nas je sa svojim radom upoznala izuzetnom predstavom "Proletio je tihi anđeo" - kao Žena, Muž, Prijateljica i Prijatelj, igraju Barbara Nola, Hrvoje Klobučar, Tara Rosandić i Andrej Dojkić. Tamara Damjanović potpisuje režiju i izbor glazbe, scenografkinja i kostimografkinja je Marita Ćopo a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

26. 03. 2017.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Akcija je to koju je pokrenuo ITI - Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svake se godine u tisućama kazališta svijeta čita međunarodna poruka čije pisanje organizira Međunarodni kazališni institut (ITI) a ta je čast ove godine pripala Isabelle Huppert, filmskoj i kazališnoj glumici iz Francuske. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika je za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana kazališta izabralo poruku velikana hrvatskog glumišta, redatelja Georgija Para, koju je napisao 2001. godine.

"Sudionici smo i svjedoci općeg nesuglasja koje potresa Hrvatsku, i to na svim razinama, od političke, ekonomske, društvene, medijske pa do kulturne, a to će reći i kazališne.Gotovo pola stoljeća jednoumlja otupilo je prirodnu čovjekovu potrebu za iskazivanjem osobnog, različitog stajališta. Kad smo se napokon u vlastitoj državi izborili za promjenu političkih okolnosti, izbila je zapretena energija stvarajući pretpostavku za demokratski, pluralistički oblik i način života. Međutim, danas još uvijek živimo dajući oduška oslobođenim mislima i razbuktanim strastima te kao da nismo spravni za kreativnu sintezu suprotstavljanja. Tako naša neslaganja često prerastaju u netrpeljivost, a naša isključivost, kao recidiv monološke svijesti, onemogućuje dijalog.Nama se povijest dogodila brže od promjene svijesti. Povijesno smo zakoračili u demokraciju dok na razini svijesti još uvijek robujemo posljedicama totalitarizma.U ovakvom dinamičnom vremenu bavimo se kazalištem. Naše hrvatsko danas i ovdje na buran se način odražava na svim razinama kazališnog života, od političke (ekonomske, društvene, medijske) pa sve do profesionalne i umjetničke.Život se promijenio i mijenja se. Kazalište se promijenilo i mijenja se. Svi ti procesi promjene, a to valja istaknuti, odvijaju se na osjetljiv i delikatan način.Treba imati strpljenja da se transformacija dogodi na prirodan, logičan, sebi sličan način. Tu svaki grub pritisak može rezultirati novim podjelama i isključivostima ili zaprijetiti nekim novim jednoumljem. Kreativan dijalog, argumentirana polemika i tolerantno suprotstavljanje načini su da se takvo što izbjegne i da se stvore novi, bolji uvjeti za život hrvatskog društva, pa i kazališta.Kazalište je dijalog, i to ne samo onaj na pozornici već i na relaciji scene i gledališta. Upravo zato kazalište bi danas moglo i moralo odigrati ljekovitu i odgojnu ulogu u promicanju i njegovanju kulture dijaloga."

Georgij Paro, 2001.

Peta G-točka

14. 03. 2017.

Pozivamo vas na petu G • točku na kojoj razgovaramo, čitamo i slušamo istinske magove u svojim umjetnostima: novi roman Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši“ slave i hvale kritika i čitateljstvo, a po romanu "Črna mati zemla“ uskoro gledamo i predstavu, dok hiperrealističnog slikara, ilustratora i strip-crtača Stipana Tadića nazivaju jednom od najvećih mladih zvijezda domaćeg likovnog neba.Muzički stage na ovoj G • točki premijerno žare i pale osebujni Zagreb Balkan Jazz Band, a odabrane ulomke iz Novakovog "Ciganina“ izvest će studentice glume međunarodnog sveučilišta Libertas.
S našim gostima razgovaraju #alinajljepši Ivan Jozić i Vladimir Šagadin. Ulaz je besplatan, osigurajte svoje mjesto na vrijeme, vrata otvaramo u 21 sat.Grad je u Gavelli, budite i vi. Vidimo se.

Premijera predstave "Komet"

07. 03. 2017.

U petak, 10. ožujka 2017. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Komet" Justine del Corte, u režiji Aide Bukić.
Drama "Komet" Justine del Corte, njemačke dramatičarke, scenaristice, kazališne i filmske glumice i redateljice, rođene 1966. godine u Meksiku, poigrava se optimizmom pamćenja, miješajući radost i tugu, prošlost i sadašnjost, zbiljsko i izmišljeno. Deset godina nakon svadbe Elisabeth se pita može li se sreća nekako zadržati, ovjekovječiti ili fiksirati, pa kani do posljednjeg detalja ponoviti svoju svadbenu svečanost. A budući da sreća u njezinim očima nije fleksibilna, isti bi gosti u istoj odjeći na istome mjestu trebali voditi iste razgovore, iz čega bi trebala proizaći i jednaka sreća. No nejasno je jesu li prijašnje pogreške također pridonijele sreći, kao što je o toj temi teško išta konkretno reći, budući da osim sudjelujućih o tome dosad nitko nije imao pojma. A zbog toga što je ipak svatko sebi najbliži, svečari nakon početne euforije odustaju od eksperimenta. Sve više se prepuštajući piću i postajući sve opušteniji, oni kreću u potragu za onime što bi možda moglo predstavljati njihovu vlastitu sreću.Uz Elisabeth - tragičnu heroinu svakodnevice, čiji namješteni osmjeh redovito završava u bespomoćnoj grimasi, pa poput narednika uzvanicima naređuje "Budite sretni i veseli!" - tu su i pisac koji nikada nije pisao, sterilni liječnik koji ipak može podariti novi život, muškarac s onoga svijeta i mlada djevojka: nebom prolazi komet, svi mu upućuju želje. No pokušaj da se vrijeme vrati deset godina unatrag rezultira smiješnim i apsurdnim komplikacijama: onomad sedmogodišnja Isabel svoju haljinicu sad može nositi još samo kao top, iz ponavljanja ranijih bračnih razmirica nastaju nove koje ne odgovaraju zamišljenom scenariju, novi se partneri pokazuju nespremnima za rekonstrukciju doživljenoga. Što se može učiniti da bi se na koncu života bilo sretnim čovjekom? I kako nakon smrti izmaći paklu bolnih uspomena?
Predstavu režira Aida Bukvić, izvanredna profesorica na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu,dramaturginja je Marija Fumić, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostime Mirjana Zagorec, scenski pokret Blaženka Kovač, glazbu je napisao Christian Kanazir, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.U predstavi igraju Nataša Janjić, Amar Bukvić, Antonija Stanišić Šperanda, Živko Anočić, Nela Kocsis, Bojana Gregorić Vejzović, Anja Đurinović, Ksenija Pajić, Franjo Dijak, Ivana Roščić i Đorđe Kukuljica.

Predstava "Will&Sam" Teatra M&M, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu & V. gimnazije iz Zagreba

01. 03. 2017.

U nedjelju, 5. ožujka 2017. u 20,00 sati, na Sceni 121 kazališta "Gavella" održat će se praizvedba predstave "Will&Sam" nove predstava Teatra M&M, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu & V. gimnazije iz Zagreba.Spoj je to predstave "Or-Hamlet (Performans o Hamletu i/li o svemu što se zbilo)" i predstave "O, divni dani (Performans o Beckettu i/li s Beckettom)", preispitujući u njihovu spoju mogućnosti korespondiranja renesansne engleske i dvadesetostoljetne irske dramske i kazališne estetike Williama Shakespearea i Samuela Becketta. Ponajbolja dva teksta svjetske dramske književnosti, različita žanrovski i nastala u različito povijesno, dramsko i teatarsko vrijeme potiču na uvijek nova istraživanja, a publika će ih vidjeti, u režiji Vesne Muhoberac (Shakespeare) i Mire Muhoberac (Beckett), međusobno povezive, kao produkt zajedničkoga čitanja, u podudarnome performativnome kazališnome kodu koji suvremenim kazališnim gledateljima nudi modernu predstavu uključujući elemente postpostmodernizma, pop-kulture, jazz-koncerata i DJ-ova.
U prvome dijelu predstave "Will&Sam", naslovljenome "Or-Hamlet (Performans o Hamletu i/li o svemu što se zbilo)", koji je režirala Vesna Muhoberac, glume učenici i učenice V. gimnazije iz Zagreba pojavljujući se u različitim ulogama i brzim promjenama identiteta: Adrian Babić, Jan Čavar, Leonarda Frljak, Damian Humski, Karla Kijac, Anja Kovačić, Jana Mikoč, Gabrijela Perković. Film u predstavi snimio je Lovro Rački, pokreće ga Katarina Jukić, a kostimi, scena, rekviziti, maska, šminka, koreografija, svjetlosni efekti, zvukovi i glazba zajednički su nastajali u procesu rada na predstavi.
U drugome dijelu predstave naslovljene "O, divni dani (Performans o Beckettu i/li s Beckettom)", koji je režirala Mira Muhoberac, glume studentice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Matea Martin, Winnie, Anja Novaković, Willie i Iva Ralica Orečić, Sam. Kostimi, scena, rekviziti, maska, šminka, koreografija, svjetlosni efekti, zvukovi i glazba nastajali su u procesu rada na predstavi koja je utemeljena na kazališnom istraživanju života i djela irskoga nobelovca Samuela Becketta i na tekstu njegove drame O, divni dani.

U nedjelju, 5. ožujka 2017. u 20,00 sati, na Sceni 121 kazališta "Gavella" održat će se praizvedba predstave "Will&Sam" nove predstava Teatra M&M, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu & V. gimnazije iz Zagreba.