GDK "Gavella" u sezoni 2017./18.

11. 07. 2017.

U sezoni 2017./18. kazalište "Gavella" predstavlja se svojim gledateljima sa šest premijernih naslova, od čega će pet biti prikazano na velikoj sceni, a jedan je dio programa Scene 121. Svima im je u središtu sapeti pojedinac (ili više njih) koji se pokušava(ju) izboriti za svoje mjesto u svijetu, društvu, obitelji, pokušava(ju) se odrediti, osmisliti, artikulirati, izraziti. Riječima benda "Šarlo Akrobata": "Mali čovjek želi preko crte / Njega guše propisane norme".

U tekstovima koje premijerno pripremamo u sezoni 2017./18. sapeti smo silama sudbine (Rikard: "Sudbina odluči da bit ću zlotvor."), društvenim ustrojem, hijerarhijskom vertikalom, birokratskim mehanizmom, tvrdoćom obiteljskih odnosa, poslovnim okruženjem, porijeklom i socijalnom uvjetovanošću, nemogućnošću da razumijemo i prihvatimo. S nama su dva nova naslova hrvatskih pisaca: jedan dramski (Pešutova "Stela, poplava"), ovjenčan Nagradom "Marin Držić", iz pera našeg trenutno najizvođenijeg mladog dramatičara, a drugi prozni (Karakaševo "Sjećanje šume", u dramatizaciji mladog redateljsko-dramaturškog tandema Damjanović - Bajsić), autora nezaobilaznog u svakom ozbiljnijem pregledu suvremene hrvatske književnosti.
Zatim su tu dva suvremena autora velikih europskih književnosti: iz Francuske stiže dramski istraživač Pommerat, a iz Velike Britanije Hall, pisac mnogih kazališnih i filmskih hit-naslova ("Billy Elliot", "War Horse"). I potom, dva klasika, dva velika naslova (povijesti) europske i svjetske književnosti: slojeviti, kompleksni "Kralj Rikard III." i tajnoviti, metaforični "Proces", oba vrlo jasnih paralela sa suvremenošću i svakodnevicom kakvu živimo.
Gledatelji kazališta "Gavella" u listopadu će moći pogledati i okupljene vrhunce protekle sezone na još jednim, 32. "Gavellinim večerima", u siječnju će tu ponovno biti i "Krležine noći", a nastavljamo i s programom "G točka: Grad u "Gavelli"", multimedijalnim okupljanjima pisaca te likovnih i glazbenih umjetnika.

Podijljene ulaznice za obje izvedbe

03. 07. 2017.

Sve ulaznice za obje izvedbe predstave "Tesla Anonimus" su podijeljene. Zahvaljujemo našim gledateljima na velikom odazivu i izuzetnom zanimanju za predstavu "Tesla Anonimus" čijim izvedbama ujedno i zatvaramo ovu sezonu. Vidimo se najesen u kazalištu "Gavella"!

Dani Nikole Tesle i dvije izvedbe predstave "Tesla Anonimus"

16. 06. 2017.

U sklopu ZGKUL 2017. i Dana Nikole Tesle, Grad Zagreb i kazalište "Gavella" poklanjaju sugrađanima dvije izvedbe predstave "Tesla Anonimus" – 10. i 11. srpnja u 20,00 sati na Sceni 121.

Ulaznice se mogu preuzeti na blagajni kazališta "Gavella" od ponedjeljka 3. srpnja do subote, 8. srpnja od 10,00 do 14, sati.
Na dane izvedbi, 10. i 11. srpnja, blagajna će raditi od 10,00 do 14,00 sati te od 18,00 do 20,00 sati.

Dodijeljene nagrade "Gavella Faira" 2017.

14. 06. 2017.

U srijedu, 14. lipnja 2017., u 19,30 sati, prije izvedbe predstave "Kao na nebu" Kaya Pollaka, održala se ceremonija dodjele nagrada "Gavella faira" u sezoni 2016./2017.I ove godine dodijelili smo tri nagrade, dvije glumačke i nagradu portala Studentski.hr najboljoj predstavi. Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od kreativnih i motiviranih čitatelja portala Studentski.hr, kritičkim je okom biralo između pet ovosezonskih premijernih naslova kazališta "Gavella", a to su: "Gospođa Bovary", "Priče iz Bečke šume", "Romanca o tri ljubavi", "Komet", "Srce veće od ruku" "Nevidljivi" i "Tesla Anonimus". Članice povjerenstva su Ana Marasović, zamjenica glavnog urednika Studentskog.hr, te Sara Futač, Terezija Bošnjaković, Željka Jeličanin i Barbara Tolić. Koje su donijele odluku o tituli najbolje. Portal Studentski.hr nagrađuje predstavu – "Srce veće od ruku"! Nagradu je primila redateljica Tamara Damjanović i ansambl predstave. A dvoje najboljih glumaca u ovoj sezoni po mišljenju publike, odabralo je prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od naših najvjernijih gledatelja. Oni su, ove sezone: Vesna Mikšec, predsjednica povjerenstva, Svetlana Hrvojčec, Tanja Gotal, Vlasta Jelušić, Nikola Rašić, Vladimir Tomić i Tomislav Pleše. " Svojom izražajnošću i istovremenom nenametljivošću, ona je uspjela dočarati zadane joj likove ponajprije u emocionalnoj dimenziji, aspektu glume koji je zasigurno najzahtjevnije postići, jer upravo on najizravnije pogađa gledatelja. Glumica sezone po izboru povjerenstva je – Nataša Janjić!"

Radno vrijeme blagajne u utorak, 13. lipnja

12. 06. 2017.

U utorak, 13. lipnja 2017. blagajna će raditi od 9,30 do 13,30 sati, te od 16,00 sati do početka predstave.

Radno vrijeme blagajne u nedjelju, 11. lipnja

09. 06. 2017.

U nedjelju, 11. lipnja 2017. blagajna će raditi od 15,00 sati do početka predstave.

Dodana još jedna izvedba predstave "Tesla Anonimus"

07. 06. 2017.

Zbog velikog interesa publike dodali smo još jednu izvedbu predstave "Tesla Anonimus". Budite s nama i u utorak, 13. lipnja u 21,30 sati, na Sceni 121 te pogledajte naslov o kojem je kritika zapisala: "Ima nečeg iskonskog, iz zore ljudskog roda, u magiji koju donosi kazališna umjetnost Filipa Šovagovića. "Tesla Anonimus" kazališni je događaj godine." (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

Gavella Fair 2017.

30. 05. 2017.

U četvrtak, 1. lipnja 2017. izvedbom predstave "Nevidljivi" Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca započinje "Gavella Fair", festival svih predstava koje su trenutno na repertoaru teatra u Frankopanskoj 10, a koje će publika, tijekom dva tjedna, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna!I ove će se godine na završnoj večeri dodijeliti čak tri nagrade; najbolju glumicu i najboljeg glumca u predstavama premijerno izvedenim ove sezone izabrat će prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od naših najvjernijih gledatelja, a najbolju predstavu sezone odabrat će žiri portala Studentski.hr.U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava: "Gospođa Bovary" Ivane Sajko, u režiji Saše Božića; "Priče iz Bečke šume" Ödöna von Horvátha, u režiji Igora Vuka Torbice; "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana; "Komet" Justine del Corte, u režiji Aide Bukvić; "Srce veće od ruku" po motivima drame Elvisa Bošnjaka, u režiji Tamare Damjanović; "Nevidljivi" Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca te ''Tesla Anonimus'' Filipa Šovagovića. Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od 7 članova - pretplatnika kazališta "Gavella".Festival traje do 14. lipnja, a zatvorit ćemo ga izvedbom predstave "Kao na nebu", u režiji Renea Medvešeka. Cijena ulaznica za sve predstave je 20 kuna!Očekujemo vas na "Gavella Fairu"!

Osnovano današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella"

29. 05. 2017.

Na današnji dan 1953. skupina mladih glumaca i redatelja, uglavnom "pobunjenika" iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu, kao "primus inter pares", bio doktor Branko Gavella, preuzela je zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovala Zagrebačko dramsko kazalište.Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena u Subotici, a Zagrebačko dramsko kazalište otvoreno je 30. listopada 1954. predstavom "Golgota" Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. 1970. ZDK preimenovano je u Dramsko kazalište "Gavella".

16. Festival europske kratke priče

26. 05. 2017.

16. Festival europske kratke priče počinje u nedjelju, 28. svibnja u 20,00 sati, službenim otvorenjem u Atriju kazališta "Gavella". Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, razgovarat će o nastanku priče s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.
U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče očekuje nas više od trideset autora iz dvanaest zemalja, koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija, knjiga, koncerata... Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi, ponovno dolazi u Zagreb i Rijeku: šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše pred zagrebačku i riječku publiku, gdje će u različitim prostorima kulture autori i autorice pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina. Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je Luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka. U Atriju kazališta "Gavella" prvu će nas festivalsku večer rasplesati Rasputin Orchestra, tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.