U četvrtak, 14. veljače 2013. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku održet će se premijera predstave "Push -up 1-3" Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Darija Harjačeka nastala u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK u Šibeniku.
Liberalni kapitalizam za jednog od najboljih suvremenih njemačkih dramatičara, Rolanda Schimmelpfenniga, nemilosrdan je i okrutan sustav, koji jede svoju djecu. Glavni imperativ - uspjeti - za onoga tko mu se ne poda nužno znači i raditi čitav dan, biti usamljen, nemati obitelj ili je zanemarivati, biti duhovno prazan... Pobjeći odatle žele svi, no mogu tek odabrani, kod Shimmelpfenniga, vrlo zanimljivo, bježeći u Indiju, koja je ovdje i i težnja, i simbol, i tlapnja. A da bi tamo dospjeli, Angelika, Sabina, Robert, Patricija, Hans i Frank spremni su na sve, jer i tako više nemaju što izgubiti.
Precizan, britak, slojevit i komunikativa, "Push Up" je dramski obračun s ideologijom Zapada, koju dovodi u pitanje, ironizira je i ismijava, zagledan u naličje blagostanja. U režiji Darija Harjačeka, koji je na našoj sceni već uspješno postavio Špišićevu "Alabamu", "Push Up" je i "gozba za glumca", ispisan u silno glumstvenoj kombinaciji ispovjednih monologa i staccato dijaloga, što kao da nalažu da ih se izvodi beskompromisno i virtuozno. Adaptaciju teksta potpisuju Dario Harjaček i Dubravko Mihanović, scenografi su Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin,a glazbu potpisuju Pavao Miholjević i Jura Ferina. U ovoj šibensko-zagrebačkoj predstavi igraju Jakov Bilić, Barbara Nola, Antonija Stanišić Šperanda, Amar Bukvić, Bojana Gregorić Vejzović, Zoran Gogić, Sven Šestak i Ivana Bolanča. Premijera u kazalištu "Gavella" bit će u petak, 1. ožujka 2013.

Šibenska premijera predstave "Push up 1-3"