U petak, 10. lipnja 2011. u GDK "Gavella" će se odigrati svečana 100. izvedba predstave "Ptičice" Filipa Šovagovića, u režiji Ozrena Prohića. Do kraja 90-ih uglavnom poznat kao glumac, Filip Šovagović se od 1998. i praizvedbe "Cigle" do 2004. godine i praizvedbe "Jazza", predstavio i dokazao kao jedan od naših najzanimljivijih suvremenih dramatičara. "Ptičice", druga Šovagovićeva drama, poput ostalih njegovih tekstova odbija bježati od hrvatske svakodnevice te kao da, prateći skupinu zatvorenika koji u zatvoru odlučuju osnovati bend nazvan "Ptičice", pokušava pobrojati što više toga što u našem "sada i ovdje" ne valja. Zanimljivo je da drame Filipa Šovagovića - a tamo gdje su igrane bile su i hvaljene i rado gledane - do "Ptičica" nikad nisu postavljane u Zagrebu. Udomljavala su ih kazališta u Splitu, Rijeci, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji... ali zagrebačka ih publika nije imala prilike gledati na svom repertoaru. "Ptičice" teatra u Frankopanskoj stoga su prilika da i ovdje, u najvećem gradu zemlje o kojoj se u ovom tekstu govori, poslušamo priče koje nam žele ispričati Cigan, Flekica, Rade, Pljuga, Žir, Desa, Zdenka, Piro, Eva i Crta.
"Treba li pogledati "Ptičice" Filipa Šovagovića u "Gavelli" u režiji Ozrena Prohića? Svakako! Šovagović nije da se čita, nego da se igra." (Želimir Ciglar, "Večernji list")
" ... Šovagovićeve "Ptičice" u režiji Ozrena Prohića zanimljiva su i provokativna predstava, koja je na premijeri naišla na srdačnu, dobronamjernu i raspoloženu publiku, sklonu burnim reakcijama na pojedine (doista duhovite) replike." (Boris B. Hrovat, "Vjesnik")
"Ptičice", tekst podnaslovljen - "Zatvor zvan čežnja" režirao je Ozren Prohić, a u predstavi igraju Boris Svrtan, Ranko Zidarić, Enes Vejzović, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Slavica Knežević, Bojana Gregorić Vejzović, Sreten Mokrović, Ankica Dobrić i Amar Bukvić. Scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Irena Sušac, a glazbu Srđan Sacher.
Svečana 100. izvedba "Ptičica" je u petak, 10. lipnja 2011. u uobičajenih 19,30 sati.

Svečana 100. izvedba "Ptičica"