Zatvorene 24. "Gavelline večeri"

31. 10. 2009.

Večeras su, dodjelom nagrade "dr. Branko Gavella", koju je osvojila predstava "Zagrebački pentagram" Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića, u režiji Paola Magellija, i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, završene 24. "Gavelline večeri". Najbolja je predstava nagrađena i plaketom i novčanom nagradom "Vjesnika", jednog od medijskih pokrovitelja "Večeri".

Gostovanje splitskog HNK u okviru 24. "Gavellinih večeri"

23. 10. 2009.

U nedjelju, 25. listopada u sklopu 24. "Gavellinih večeri" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Splita sa predstavom Fjodora Mihajloviča Dostojevskog "Zločin i kazna" u Aleksandra Ogarjova, već udomaćenog na sceni splitskog kazališta. Redatelj i ujedno autor dramatizacije je Aleksandar Ogarjov, scenografiju i kostimografiju potpisuje Vera Martinova, scenski pokret potpisuju Albina Rahmatulina i Lev Šapošnikov, dok sam redatelj napravio odabir glazbe. Rodiona Romanoviča Raskoljnikova igra Mijo Jurišić, Porfirija Petroviča Trpimir Jurkić, Sofju Semjonovnu Marmeladovu Andrea Mladinić, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Mirjana Donadini, Vicko Bilandžić, Ante Krstulović, Vjera Tulić, Dijana Kurobasa, Barbara Sumić. Premijera predstave je bila 27. veljače 2009.

Gostovanje Zvezdara Teatra u okviru 24. "Gavellinih večeri"

19. 10. 2009.

Večeras u kazalištu "Gavella", u sklopu 24. "Gavellinih večeri" gostuje Zvezdara Teatar iz Beograda sa predstavom Dušana Kovačevića "Generalna proba samoubojstva" u režiji samog autora. U komadu "Generalna proba samoubojstva" Kovačević je opisao slučaj arhitekta koji se, u trenutku duhovne krize, pokušao ubiti, no spriječili su ga neki ribar i jedna djevojka, iza kojih stoji mračna, zločinačka organizacija, specijalizirana za eksploatiranje neuspjelih samoubojstava. U stvari, u toj neobičnoj komediji varirana je i modernizirana tema pronađena u "Maratoncima", priča o kriminalnom obiteljskom poduzeću koje, pomoću prevara i zločina, uspješno posluje i ostvaruje profit. U predstavi igraju Branislav Lečić, Branimir Brstina, Janoš Tot, Ana Franić, Ivan Janketić i Branislav Rončević.

Najava 24. "Gavellinih večeri"

13. 10. 2009.

U kazalištu "Gavella" će se od 17. do 31. listopada 2009. održati 24. "Gavelline večeri". Prvi puta su održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene su 1991., a ovo su, nakon revitaliziranja 2005., već pete u nizu. Kako Tajana Gašparović, izbornici ovogodišnji "Večeri", navodi u svom obrazloženju "Gavelline večeri" su jedan od najznačajnijih domaćih kazališnih festivala koji ima ambiciju na jednome mjestu okupiti najkvalitetnije i najznačajnije dramske predstave sezone.Tako ćemo na "Gavellinim večerima" vidjeti predstave Kazališta Virovitice, Scene "Gorica", Kazališta "Hotel Bulić", Zagrebačkog kazališta mladih, Kazališta "Trešnja", Kazališta "Gavella", HKD Teatra Rijeka, nacionalnih kuća iz Osijeka, Splita i Rijeke. Osim predstava u konkureciji, na "Gavellinim večerima" će izvan konkurencije biti prikazane predstave: "Žaba" Dubravka Mihanovića, u produkciji Kamernog teatra iz Sarajeva; "Generalna proba samoubojstva" Dušana Kovačevića, u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda te "Tartuffe" J. B. P. Molierea, u produkciji Teatrula Clasic iz Rumunjske.

Slijedi na repertoaru

no photo

Utorak, 19. ožujka 19:30 h

no photo

Srijeda, 20. ožujka 19:30 h

no photo

Četvrtak, 21. ožujka 19:30 h