"Ilijada 2001." na 19. Marulićevim danima

20. 04. 2009.

Na Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, u konkurenciji deset predstava odabranih od izbornice Nenni Delmestre, u srijedu, 22. travnja 2009.,
na sceni splitskog hrvatskog narodnog kazališta gostuje predstava "Ilijada 2001.", autorski projekt Filipa Šovagovića, koji pored teksta i režije potpisuje i glazbu.

"Naj, naj naj festival" u kazalištu "Gavella"

14. 04. 2009.

U utorak, 14. travnja 2009. na sceni kazališta "Gavella", u sklopu "Naj, naj naj festivala", gostuje Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda sa predstavom "Alisa u zemlji čudesa". Predstava započinje u 17,00 sati.

Dobitnik nagrade "Marin Držić" za 2008. praizvedbu će imati na sceni GDK "Gavella"

10. 04. 2009.

Drama "Alabama", osječkog prozaika i dramatičara Davora Špišića, koja je prošli tjedan progašena najboljom na natječaju Ministarstva kulture te dobila
nagradu "Marin Držić", svoju će praizvedbu doživjeti na sceni kazališta "Gavella", 12. studenog ove godine, a režirat će je Dario Harjaček.

Na današnji dan preminuo dr. Branko Gavella

08. 04. 2009.

Kazališni redatelj, pedagog, teatrolog, kazališni kritičar i prevoditelj, dr. Banko Gavella, preminuo je na današnji dan 1962. godine. Rođen je u Zagrebu 1885. gdje je i maturirao, a filozofiju, germanistiku i slavistiku studirao je u Beču. Dr. Branko Gavella utemeljitelj je Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, te jedan je od osnivača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella".

Premijera predstave "Život je san"

27. 03. 2009.

U četvrtak, 2. travnja 2009. u 19,30 sati na daskama kazališta"Gavella" održat će se premijera predstave "Život je san" Pedra Calderóna de la Barce, u režiji Renea Medvešeka. "Život je san" je, bez sumnje, komad s naglašeno "govornim momentom", satkan od rečenica koje ne samo da znače, već i zvuče, te ih na pozornicu valja donijeti s posebnom pažnjom i sviješću o njihovoj magičnoj eleganciji i zavodljivoj višeznačnosti. Pri tome je i igra kao način oblikovanja scenskog materijala nešto što Medvešek u svojim predstavama redovito koristi, a Calderón u obilju nudi, svojom nam meandričnom pričom neprestano izmičući tlo pod nogama, tako da zajedno sa Sigismundom nismo sigurni što je san, a što java... Kostimografkinja je Doris Kristić, scenografkinja je Tanja Lacko, a u predstavi igraju Darko Milas, Franjo Dijak, Hrvoje Klobučar, Sven Medvešek, Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Dijana Vidušin i Sven Šestak.

Vanji Cuculiću još jedna nagrada za plakat kazališta "Gavella"

19. 03. 2009.

Vanja Cuculić, autor plakata za predstavu "San Ivanjske noći", dobitnik je nagrade "Goran Merkaš" na prvom bijenalu kazališnog plakata, što će se u
varaždinskom kazalištu održati od 20. ožujka do 10. travnja 2009. Predstava "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog, premijeru je imala 21. prosinca 2007. te je nagrađena na nekoliko različitih domaćih i međunarodnih festivala.

"Kvetch" opet na sceni kazališta "Gavella"

07. 03. 2009.

U srijedu, 11. ožujka 2009. u 20,00 sati na Sceni Atrij kazališta "Gavella" pogledajte "Kvetch" Stevena Berkoffa, u režiji Dražena Ferenčine, predstavu
nastalu u koprodukciji Kazališta Virovitica i kazališta "Gavella". U ovoj priči o ne baš sretnim ljudima i njihovim ne baš sretnim životima, subverzivnoj i razigranoj, duhovitoj i gorkoj, ciničnoj i nježnoj, istinitoj i kazališnoj u isti čas igraju Enes Vejzović, Janko Rakoš, Helena Minić, Blanka Bart i Igor Golub.

Kazališno događanje "O iskrenosti ili odgovornost kapitala" u kazalištu "Gavella"

02. 03. 2009.

U četvrtak, 5. ožujka 2009. u kazalištu "Gavella" odigrat će se premijera kazališnog događaja "O iskrenosti ili odgovornost kapitala" u produkciji KUFER-a. "O iskrenosti..." želi demistificirati proces financiranja kazališnih projekata u gradu Zagrebu, prateći nastanak jedne atipične kazališne predstave od ideje do premijere. Dramaturg i redatelj je Mario Kovač, tehničko vodstvo potpisuje Ivan Golić, kostimografkinja je Ana Franjić, a u predstavi igraju Mario Kovač, Ana Franjić, Dean Krivačić, Zrinka Kušević, Maja Kovač, Ivan Golić, Franka Perković, Dora Ruždjak Podolski i gosti iznenađenja.

Premijera predstave "Zečja rupa"

20. 02. 2009.

U nedjelju 22. veljače 2009. u 20,00 sati na sceni Kazališta "Gavella" održat će se premijera predstave "Zečja rupa" Davida Lindsaya Abairea, u režiji Marka Torjanca i produkciji Planet Arta. U predstavi nastaloj po drami koja je postala hit čim se pojavila na kazališnim daskama New Yorka, igraju Zrinka Cvitešić, Maja Posavec, Filip Juričić, Slavica Knežević i Filip Križan.

Svečana 50. izvedba "Četvrte sestre"

13. 02. 2009.

U subotu, 21. veljače 2009. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" odigrat će se svečana 50. izvedba predstave "Četvrta sestra", nastale po tekstu Janusza Glowackog, u režiji Same M. Strelca. Ovaj naslov kazališta "Gavella" od svoje premijere u travnju 2007. proglašen je najboljom predstavom na 15. Festivalu glumca, na 32. Danima satire nagrađen je Zlatnim smijehom za najbolju predstavu, kao i glavnom nagradom za žensku ulogu, dodijeljenom Nataši Janjić, vidjela ga je, osim zagrebačke, i publika u Ljubljani, Novom Sadu, Beogradu, Puli, Virovitici, Slavonskm Brodu, Zadru, Čakovcu, Vinkovcima, Vukovaru, Osijeku. Tri sestre igraju Jelena Miholjević, Nataša Janjić i Bojana Gregorić Vejzović, a "naslovnu", četvrtu Nenad Cvetko, kojima će se na sceni pridružiti i Ivica Vidović, Dubravka Miletić, Boris Svrtan, Siniša Ružić, Vanja Drach, Ozren Grabarić, Hrvoje Klobučar i Franjo Dijak. Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenograf Samo M. Strelec, a kostimograf Leo Kulaš.