"Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana gostuje u Theater Akzent u Beču

05. 03. 2018.

U nedjelju, 18. ožujka 2018. u Theater Akzent u Beču, kazalište "Gavella" gostuje s predstavom "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana.

Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, podnaslovom je žanrovski određena kao "sentimentalna farsa", što odmah otkriva i njene jasne komične namjere i potencijale. Kroz jednostavan fabularni sklop okupljen oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana – Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima, s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: "Pasti il ne pasti, to je pitanje!"), Cervantesovim, Baudelaireovim... Virtuoznost jezika kojim se poigrava književnom baštinom i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no "Romanca o tri ljubavi" nipošto se ne zaustavlja tek na formi, postavljajući pitanja o "ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu." Put, putovanje, plovidba posijani su cjelokupnim Šoljanovim djelom, po čemu ni "Romanca o tri ljubavi" nije izuzetak, pa će Vitez koji je na početku doputovao u zamak "ne znajući što mu je cilj putovanja, do putovanje samo", i na kraju pohrliti u tamu uz riječi: "Evo me, ptico, zvijezdo, cesto!".
U predstavi igraju Martina Čvek, Igor Kovač, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće. Kostime je osmislila Marita Ćopo, a scenografiju, tekstove songova i režiju potpisuje Boris Svrtan.

Krležine noći

01. 03. 2018.

U petak i subotu, 2. i 3. ožujka, u kazalištu "Gavella" održat će se "Krležine noći" – večernja okupljanja malih formi i odabranih studentskih radova nastalih po Krležinim naslovima.
U petak, 02. ožujka 2018. u 22,00 sata, u Klubu "Gavella" Ognjen Milovanović, Elizabeta Brodić, Lucija Dujmović, Kim Končar, Roko Sikavica, Vini Jurčić, Denis Bosak i Jakov Jozić izvest će "BANKET U BLITVI, FRAGMENTI" Miroslava Krleže.
U subotu, 03. ožujka 2018. u 23,00 sata Ivan Colarić i Petra Svrtan izvest će "U AGONIJI, PRESTO MA NON TROPPO" prema motivima Miroslava Krleže.
Osim što je hrvatski književni bard, Krleža je i kreativni suutemeljitelj kazališta "Gavella", koje je otvoreno 1953. predstavom "Golgota". Tijekom povijesti ovog kazališta veliki dio repertoara oslanja se na njegova dramska književna djela. Prve "Krležine noći" utemeljene su 2017. s ciljem da se, pored "Gavellinih večeri" usmjeri reflektor na nezaobilazan značaj Krležinog pisma u hrvatskoj kulturi. Budući da je ove godine atrij kazališta i rekonstrukciji, "Krležine noći" odvijat će se u intimnom krugu Kluba "Gavella". Dođite i poslušajte što nam zajedno s Krležom imaju poručiti diplomantni ADU. "Banketom u Blitvi" koja je "U agoniji".
Ulaz na "Krležine noći" je slobodan.

Radno vrijeme blagajne do ponedjeljka, 5. ožujka

26. 02. 2018.

Do ponedjeljka, 5. ožujka 2018. blagajna kazališta "Gavella" će raditi od 14 do početka predstave.

Udruga "Pavenka" iz Brinja organizirala posjet kazalištu "Gavella"

24. 02. 2018.

U petak, 23. veljače 2018. Udruga žena "Pavenka" iz Brinja organizirala je posjet kazalištu "Gavella". Pedesetak Brinjaka stiglo je autobusom, a još toliko sumještana koji žive u Zagrebu pridružilo se na predstavi "Sjećanje šume", koja je nastala po romanu Damira Karakaša. Brinjaci su stigli u Zagreb punih ruku, pa su se glumci i autorski tim predstave počastili ličkim specijalitetima.

Razgovor s autorima predstave "Sjećanje šume"

23. 02. 2018.

U četvrtak, 1. ožujka 2018. nakon izvedbe predstave "Sjećanje šume" u Kazališnom klubu "Gavella" održat će se razgovor s autorima i glumačkim ansamblom predstave. Ulaz je slobodan.

Otkazuju se "Nevidljivi", igra se "Kao na nebu"

15. 02. 2018.

Zbog bolesti se otkazuje izvedba predstave "Nevidljivi" koja se trebala odigrati danas, u četvrtak, 15. veljače 2018. Umjesto nje, na sceni kazališta "Gavella" možete pogledati predstavu "Kao na nebu". Ulaznice kupljene za izvedbu "Nevidljivih", vrijede za večerašnju izvedbu "Kao na nebu", ili ih možete zamijeniti za izvedbu "Nevidljivih" 2. ožujka 2018. Sve informacije vezane uz zamjenu kupljenih ulaznica možete dobiti na blagajni kazališta, od 10,00 sati do početka predstave ili na broj telefona (01) 4864 616.

Otkazuje se izvedba predstave "Umišljeni bolesnik", igra se "Tesla Anonimus"

12. 02. 2018.

Zbog bolesti se otkazuje izvedba predstave "Umišljeni bolesnik" koja se trebala odigrati u srijedu, 14. veljače 2018. Umjesto nje, na sceni kazališta "Gavella" možete pogledati predstavu "Tesla Anonimus". Ulaznice se mogu vratiti ili zamijeniti na blagajni kazališta, a sve informacije vezane uz povrat ili zamjenu možete dobiti od 10,00 sati do početka predstave ili na broj telefona (01) 4864 616.

Gradonačelnik obišao gradilište nove dvorane

08. 02. 2018.

U četvrtak, 8. veljače 2018. Milan Bandić, Gradonačelnik grada Zagreba obišao je gradilište nove pokusne dvorane teatra u Frankopanskoj, buduće Scene 121, koja će nastati iznad atrija kazališta. Radovi bi trebali trajati godinu dana, nakon čega će kazalište "Gavella" i Grad Zagreb dobiti novu dvoranu s oko 120 mjesta.

Radno vrijeme blagajne u nedjelju, 4.2.

02. 02. 2018.

U nedjelju, 4. velječe 2018. blagajna kazališta "Gavella" radit će od 10,00 do 13,00 sati, te od 17,00 do 20.00 sati.

Gostovanje Ludens teatra s predstavom "Sjećanje vode"

01. 02. 2018.

U nedjelju, 4. velječe 2018., u kazalištu "Gavella" gostovat će Ludens teatar s predstavom "Sjećanje vode" Shelagh Stephenson, u režiji Franke Perković. "Sjećanje vode" tekst je britanske autorice Shelagh Stephenson, u hrvatskom prijevodu Lare Hölbling Matković, nagrađen je prestižnom nagradom Olivier za najbolju komediju. Tri sestre susreću se uoči majčinog sprovoda u kući svoga djetinjstva evocirajući sjećanja na zajedničko odrastanje u obitelji složenih odnosa: Mary, liječnica, pokušava razriješiti davno potisnutu traumu; Theresa, vlasnica trgovine zdravom hranom i homeopatskim pripravcima, ljuta je jer je sama brinula o bolesnoj majci; Cathrine, najmlađa, neutaživo je željna pažnje i opsjednuta muškarcima. U predstavi igraju: Bojana Gregorić Vejzović, Ivana Krizmanić, Iskra Jirsak, Goran Grgić te Ivan Grčić.