Premijera predstave "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića

22. 05. 2017.

U srijedu, 24. svibnja 2017. u kazalištu "Gavella", na Sceni 121, premijerno će biti izvedena predstava "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića.
Premijera će se odigrati na isti datum, 24. svibnja, na koji je 1892. Nikola Tesla u Gradskoj vijećnici u Zagrebu održao govor i izgovorio sljedeće riječi: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom." Pišući o predstavi "Tesla Anonimus", autor teksta i redatelj bilježi: "Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji ičovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnat koji pod egidom – "napredak" – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio "za sebe", ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena."Autor koncepta je Filip Šovagović, scenografkinja je Veronika Radman, kostimografkinja Marita Ćopo, autor videa je Ivan Marušić Klif, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.U predstavi igraju: Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

"Kao na nebu" najbolja predstava na 24.Festivalu glumca

21. 05. 2017.

U subotu, 20. svibnja, dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima završio je 24. Festival glumca. Nagrada "Vanja Drach" za najbolju predstavu otišla je u ruke ansambla predstave "Kao na nebu" Kaya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i produkciji kazališta "Gavella" iz Zagreba".

Izbornik Festivala Siniša Ružić izabrao je 18 predstava koje su bile u konkurenciji za nagrade. O festivalskim nagradama odlučivao je procjenjivački sud u sastavu -Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik), Darko Janeš (samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija).
"Kao na nebu" možete pogledati u srijedu, 14. lipnja, na zatvaranju "Gavella Faira".

Otkazuje se gostovanje "Kaosa iza kulisa"

12. 05. 2017.

Izvedba predstave "Kaos iza kulisa" Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca, koja se trebala odigrati u ponedjeljak, 15. svibnja, otkazuje se zbog bolesti glumca. Sve informacije vezane uz zamjenu kupljenih ulaznica možete dobiti na blagajni kazališta, svakim danom od 9,30 do 19,30 ili na broj telefona 4864 616.

Premijera predstave "Nevidljivi" Tene Štivičić

08. 05. 2017.

U četvrtak, 11. svibnja 2017. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Nevidljivi" Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca.
"Nevidljivi" Tene Štivičić dosad su neizvođeni u hrvatskom kazalištu, a razlog tome možda treba potražiti u činjenici da je riječ o drami, izvorno napisanoj na engleskom jeziku ("Invisible", 2011.), koja se, tada kada je nastala, svojom tematikom i poljem interesa direktno obraćala ponajprije britanskoj kazališnoj publici. Stvari su se u međuvremenu promijenile, a ono o čemu govore "Nevidljivi" postalo je sveeuropskom temom. "...ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji.", zapisao je Igor Mandić na poleđini knjige triju drama Tene Štivičić, uočavajući postupak kojim njeni protagonisti, izgnani, odbjegli, odbačeni ljudi s Istoka, koji u Velikoj Britaniji vide obećanu zemlju, postaju tek zbunjeni epizodisti globalnih političko-ekonomskih zbivanja, ali i vlastitih života. Već popis likova jasno naznačuje kako stoje stvari: postoji "Tvrđava Europa", kamo pripadaju dobrostojeće, situirane osobe iz više građanske klase zemalja Zapada, te postoje "Drugi", što na isti taj Zapad stižu iz svojih domovina izmučenih ratom i besperspektivnošću.
Predstavu režira Matjaž Pograjc, istaknuti slovenski redatelj (1967.), dobitnik nagrada poput Grand Prix Bagnolet, Pariz; Nagrade za posebna dostignuća na Borštnikovom srečanju; Prešernove nagrade za režiju; Nagrade za najboljeg koreografa-redatelja New York Timesa Nagrade Villanueva na Kubi; Nagrade Marul za režiju predstave Fragile! na Marulićevim danima; Grand prixa Borštnikovog srečanja za Fragile! i drugih. Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Tomaž Štrucl, kostime Marita Ćopo, koreograf je Branko Potočan, autor glazbe je Marko Brdnik, a oblikovatelj videa Luka Dekleva, a svjetla Zdravko Stolnik.U predstavi igraju Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Sven Medvešek, Bojana Gregorić Vejzović, Enes Vejzović, Ana Kvrgić, Živko Anočić, Martina Čvek, Franjo Dijak, Anja Đurinović, Ivana Bolanča , Nikola Baće, Darko Milas, Filip Križan i Dijana Vidušin.

Otkazuje se večerašnja izvedba predstave "Gospođa Bovary"

25. 04. 2017.

Izvedba predstave "Gospođa Bovary", koja se trebala odigrati večeras, u utorak, 25. travnja, otkazuje se zbog bolesti glumca. Sve informacije vezane uz zamjenu kupljenih ulaznica možete dobiti na blagajni kazališta, svakim danom od 9,30 do 19,30 ili na broj telefona 4864 616. Sljedeća izvedba je u utorak, 16. svibnja 2017.

"Komet" u suradnji s Udrugom "Zamisli"

24. 04. 2017.

Udruga "Zamisli" i kazalište "Gavella" nastavljaju s izvođenjem predstava prilagođenih osobama oštećenog vida. U četvrtak, 27. travnja, izvest će se predstava "Komet" Justine del Corte, u režiji Aide Bukvić. Evo što poručuju iz udruge "Zamisli":

"Prilagođena je i dvanaesta predstava kazališta "Gavella" - "Komet"! Udruga Zamisli i ovog puta vodi osobe oštećenog vida u kazalište, a u četvrtak ćemo vidjeti što se dogodi kada se pojavi komet. Novost je da od ovog mjeseca Udruga Zamisli surađuje s Centrom za Audiodeskripcije koji preuzima izvođenje cjelokupne produkcije prilagodbe. "Predstava mi se izuzetno svidjela," rekao je Antonio Pavlović, urednik iz Centra za Audiodeskripcije. "Opisao bih je kao, meni barem, baš Gavellinu, na trenutke ozbiljnu, na trenutke zabavnu, na trenutke sjetnu. Siguran sam da će se svidjeti svima." Pa idemo onda i mi svi vidjeti što se to dogodi kada se na nebu pojavi komet, a kažu da će biti u četvrtak u 19,30 sati!"

Treći dani Ogranka mladih

19. 04. 2017.

Na Sceni 121, od 20. do 22. travnja 2017. održat će se 3. Dani ogranka mladih. Svečano otvaranje bit će u četvrtak, 20. travnja u 10,00 sati, a od 10,30 izvest će se koncertno čitanje drame Kristine Kegljen "Klupko" u režiji Ive Srnec. U 21,30 održat će se večer poezije posvećena Voltairu.Drugog dana, u petak, 21. travnja, u 10,30 održat će se okrugli stol na temu "Utjecaj porezene reforme na umjetničke ugovore" koji će voditi Iva Srnec.U 16,00 sati izvest će se šest kratkih predstava zajedničkog naziva "Klupa u parku" a to su: "Djevojka, šestar, Nevidljiva i Rodbina" Marije Dejanović, u režiji Lovre Krsnika; "Čvorak i usnuli"Lucije Klarik u režiji Filipa Povrženića; "Nenad X" Anite Čeko, u režiji Morane Novosel; "Molim vas, sjednite!" Marina Pelaića, u režiji Tene Orečić Tonković; "Nekoliko trenutaka prije sreće" Nikolne Rafaj, u režiji Arije Rizvić te "Melita, Karmen, labudica… kako vam drago" Ivane Mijić Vulinović i režiji Christiana Jalžečića.U subotu, 22. travnja u 16,00 sati Ivana Giove Župe izvest će dramu Meri Bauk "Ja sam dama" u režiji Petra Buljevića. Treći dani Ogranka mladih završit će kazališnim kvizom kojeg će voditi Šiško Horvat Majcan a koji će započeti u 17,00 sati.

Komemoracija u spomen na Tomislava Židaka

17. 04. 2017.

U utorak, 18. travnja 2017. u 11,00 sati, u kazalištu "Gavella" održat će se komemoracija u spomen na Tomislava Židaka, doajena hrvatskog sportskog novinarstva. Na komemoraciji će govoriti Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Miroslav Ćiro Blažević, hrvatski nogometni stručnjak, Krešimir Bagić, predstojnik Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Anton Samovojska, sportski novinar i komentator. Odabrane citate iz kolumni Tomislava Židaka čitat će Zlatko Vitez.

Radno vrijeme blagajne 11.travnja 2017.

11. 04. 2017.

Danas, u utorak, 11. travnja 2017. blagajna će radti od 9,30 do 13,00 sati te od 16,00 sati do početka predstave.

Udruga Europa Donna Hrvatska u suradnji s GDK "Gavella" za projekt DARUJMO RUŽIČASTI ŽIVOT

31. 03. 2017.

U ponedjeljak, 10. travnja 2017. Europa donna Hrvatska u suradnji s kazalištem "Gavella" organizira izvedbu predstave "Komet" Justine del Corte, u režiji Aide Bukvić.Udruga Europa Donna Hrvatska je neovisna i neprofitna organizacija članica Europske koalicije za borbu protiv raka dojke. Cilj udruge je promoviranje edukacije populacije o prisutnosti raka dojke, te promoviranje prevencije s ciljem ranog otkrivanja raka dojke i poticanje kvalitetnog liječenja. Kupnjom ulaznica za izvedbu predstave "Komet" 10. Travnja u 19,30 sati podržavate projekt DARUJMO RUŽIČASTI ŽIVOT za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.
U ovoj humanitarnoj akciji možete sudjelovati kupovinom jedanog paketa ulaznica u iznosu od 1.000 kuna koji uključuje 10 ulaznica ili pojedinačnom kupovinom ulaznica pa cijeni od 75,00 kuna. Vašu donaciju možete izvršiti uplatom na račun: IBAN HR6423600001501239797. Sve dodatne informacije i ulaznice možete zatražiti kod gospođe Gordane Vuković na broj telefona 091/ 9718 505.