Objavljene nominacije za nagradu Zlatni studio

07. 12. 2018.

Za najveću medijsku nagradu Zlatni studio koju je pokrenuo Jutarnji list, u kategoriji najbolje kazališne predstave nominirana je predstava "Kralj Rikard III." Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog. Za najbolju glumicu nominirana je Bojana Gregorić Vejzović za ulogu kraljice Margarete, a Ozren Grabarić za ulogu kralja Rikarda III. Đorđe Kukuljica nominiran je za najboljeg glumca, u predstavi "Slikari rudari" Leeja Halla, u režiji Same M. Streleca.

Svečano otvorene 33."Gavelline večeri"

02. 12. 2018.

Predstavom “Slikari rudari”, kazališta domaćina, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca započele su u subotu 33. "Gavelline večeri", koje do 14. prosinca u teatru u Frankopanskoj donose dvanaest ponajboljih kazališnih ostvarenja iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba. Dobrodošlicu gledateljima prve večeri 33. izdanja festivala koji svake jeseni zagrebačkoj publici tradicionalno predstavlja ponajbolja recentna kazališna ostvarenja iz Hrvatske i regije, uoči predstave poželio je ravnatelj kazališta Dražen Ferenčina. Najavio je “četrnaest predzimskih adventskih dana” ispunjenih kazališnim sadržajima, praćenim okruglim stolovima i druženjima s glumcima koje će moderirati dramaturginja i teatrologinja Mira Muhoberac.“U terminu od 1. do 14. prosinca vidjet ćete dvanaest predstava, od čega jedanaest u konkurenciji, u odabiru bivšeg ravnatelja Gavelle Borisa Svrtana, producentice Sonje Kovačić i glumca Hrvoja Klobučara”, rekao je Ferenčina. Festival završava u petak 14. prosinca dodjelom nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu, o čemu će, kako je istaknuo, odlučivati tročlano prosudbeno povjerenstvo, u sastavu glumica Branka Cvitković, dramatičar Dino Pešut i redateljica Marina Pejnović. Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će prikazana predstava “Povratak Filipa Latinovitza” Miroslava Krleže u produkciji Hrvatskog kazališta Pečuh iz Mađarske i u režiji Nine Kleflin. Ferenčina je zahvalio Ministarstvu kulture, Gradu Zagrebu i svim pokroviteljima festivala na podršci u realizaciji njegova programa, “ali ponajprije vama draga publiko, jer bez vas ovoga festivala ne bi ni bilo”. Festival je otvorenim proglasila pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer. Istaknula je kako se na ovogodišnje "Gavelline večeri" ulazi bočno, preko improviziranog službenog ulaza u kazalište, jer je u tijeku gradnja druge scene dramskog kazališta Gavelle, koja bi trebala biti inaugurirana u proljeće 2019.“To znači da će 34. Gavelline večeri sasvim sigurno imati još veći i još širi izbor predstava koje će naši građani, ljubitelji kazališta, struka, imati prigode vidjeti”, poručila je Lederer.

Last minute "Gavella"

01. 12. 2018.

Za sve impulzivne, spontane, kampanjce ili one kojima su rokovnici i planeri išarani obavezama, odnedavno je tu LAST MINUTE "GAVELLA" – 24 sata prije izvedbe naših odabranih naslova kupite ulaznicu po cijeni od 20 kuna i u posljednji trenutak osmislite svoju večer!

33. "Gavelline večeri"

28. 11. 2018.

U kazalištu "Gavella", od 1. do 14. prosinca 2018. održat će se 33. "Gavelline večeri". Tijekom 12 večeri gledatelji mogu vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba. Dodjeljuju se četiri nagrade, a odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi donijet će tročlano prosudbeno povjerenstvo - Branka Cvitković, Dino Pešut i Marina Pejnović.
Pobjednike 33. "Gavellinih večeri" saznat ćemo u petak, 14. prosinca 2018.

U kazalištu "Gavella" Noć kazališta trajala je do jutra

18. 11. 2018.

U ovogodišnjoj Noći kazališta, koja se održavala jubilarni, deseti put, u kazalištu "Gavella“ pripremili smo posebni program pa je "Noć kazališta" u teatru u Frankopanskoj potrajala do ranih jutarnjih sati nedjelje, 18. studenog. Za predstavu koja je počinjala u 19,30 sati, a to su ove godine "Slikari rudari", ulaznice, po cijeni od 10 kuna, prodavale su se isključivo na dan predstave, te je dvorana u sat vremena nakon otvaranja blagajne - bila rasprodana! Na preostale programe ulaz je bio slobodan.

"Kiklop" na Interliberu

15. 11. 2018.

U srijedu, 14. studenog 2018. u 16,00 sati, u sklopu sajma knjiga Interliber, na pozornici izložbenog prostora Školske knjige, u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, kazalište "Gavella" i Školska knjiga d.d. predstavili su kazališnu inscenaciju romana "Kiklop" Ranka Marinkovića. O, po mnogima najboljem hrvatskom romanu svih vremena, koji nakon više od 40 godina ponovo stiže na kazališne daske, sa više od 30 glumaca, te o predstavi čija nas premijera očekuje 8. veljače 2019., sa Zlatkom Svibenom, redateljem, Petrom Mrduljaš, autoricom dramatizacije te glumcima ansambla kazališta "Gavella" - Filipom Šovagovićem i Pericom Martinović te ravateljem kazališta Draženom Ferenčinom, razgovarala je Mira Muhoberac dramaturginja, teatrologinja i sveučilišna nastavnica.

Objavljene nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta

12. 11. 2018.

Na danas objavljenim nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta, kazalište "Gavella" i predstava "Kralj Rikard III." imaju dvije nominacije. Bojana Gregorić Vejzović nominirana je u kategoriji Sporedna ženska uloga, za ulogu Kraljice Margarete, a Živko Anočić nominiran je u kategoriji Sporedna muška uloga, za ulogu Vojvode od Buckinghama.

Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta dio publike ispratio na nogama

05. 11. 2018.

U subotu, 3. studenog, u kazalištu "Gavella" gostovalo je Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića, ispunivši dvoranu do posljednjeg mjesta, tako je dio publike predstavu odgledao na nogama.

Nagrada Nenadu Cvetku na VII. "Bobijevim danima smijeha"

31. 10. 2018.

Na VII. "Bobijevim danima smijeha" koji su dodjelom nagrada završeni u utorak, 30. listopada, nagrada za najbolju mušku dodjeljuje se Nenadu Cvetku za ulogu Murka Munite u predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku" Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine.

Otkazuje se izvedba predstave "Slikari rudari" 2. studenog

29. 10. 2018.

Predstava "Slikari rudari" Leeja Halla, u režiji Same M. Streleca, koja se trebala odigrati u petak, 2. studenog, otkazuje se iz tehničkih razloga.