Izvedba predstave "Tesla Anonimus" u suradnji s Udrugom "Zamisli"

09. 01. 2018.

Udruga "Zamisli" i kazalište "Gavella" nastavljaju s izvođenjem predstava prilagođenih osobama oštećenog vida. U četvrtak, 11. siječnja 2018, izvest će se predstava "Tesla Anonimus" autora koncepta Filipa Šovagovića.Od premijere u svibnju prošle godine, predstavu "Tesla Anonimus" vidjela je publika u Ptuju, Krapini, Puli, Čakovcu, Karlovcu i Sarajevu, na festivalu "Dani Jurislava Korenića", na kojem je Marko Petrić nagrađen nagradom "Žan Marolt" za najboljeg glumca. Izvedba predstave u Kamernom teatru 55 u Sarajevu bila je prva izvedba sa narativnim prijenosom za slijepe i slabovidne osobe u Bosni i Hercegovini.

"Tesla" i "Srce" na novom prizorištu, Sceni na sceni

02. 01. 2018.

Večerašnja izvedba predstave "Tesla Anonimus" i sutrašnja izvedba predstave "Srce veće od ruku" po prvi put će se odigrati na velikoj sceni kazališta "Gavella". Do završetka radova na izgradnji pokusne dvorene, u rujnu 2018., te dvije uspješne predstave, čije su premijere održane na Sceni 121, igrat će na novom prizorištu, Sceni na sceni.

Otkazuje se večerašnja izvedba predstave "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja", igra se "Gospođa Bovary"

28. 12. 2017.

Zbog bolesti se otkazuje izvedba predstave "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja" koja se trebala odigrati danas, u četvrtak, 28. prosinca 2017. Umjesto nje, na sceni kazališta "Gavella" možete pogledati predstavu "Gospođa Bovary". Ulaznice kupljene za "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja", vrijede za večerašnju izvedbu "Gospođe Bovary". Sve informacije vezane uz zamjenu kupljenih ulaznica možete dobiti na blagajni kazališta, od 13,00 sati do početka predstave ili na broj telefona 4864 616.

Otkazuje se večerašnja izvedba "Priča...", igra se "Romanca o tri ljubavi"

27. 12. 2017.

Zbog bolesti se otkazuje izvedba predstave "Priče iz Bečke šume" koja se trebala odigrati danas, u srijedu, 27. prosinca 2017. Umjesto nje, na sceni kazališta "Gavella" možete pogledati predstavu "Romanca o tri ljubavi". Ulaznice kupljene za "Priče…", vrijede za večerašnju izvedbu "Romance o tri ljubavi".
Sve informacije vezane uz zamjenu kupljenih ulaznica možete dobiti na blagajni kazališta, od 13,00 sati do početka predstave ili na broj telefona 4864 616.

Radno vrijeme blagajne

26. 12. 2017.

Od srijede, 27. prosinca do subote, 30. prosinca 2017. blagajna kazališta "Gavella" će raditi od 13,00 do 20,00 sati, a u subotu, 30. prosinca od 13,00 do 19,30 sati.

Marko Petrić nagrađen na festivalu "Dani Jurislava Korenića"

24. 12. 2017.

U subotu, 23. prosinca 2017. na sceni Kamernog teatra 55, završen je festival "Dani Jurislava Korenića". Nagradom "Žan Marolt" za najboljeg glumca nagrađen je Marko Petrić za ulogu Nikole Tesle u predstavi "Tesla Anonimus", autora koncepta Filipa Šovagovića.Festival je trajao od 16. prosinca i izvedeno je sedam predstava. Odluku o nagrađenima donio je žiri koji su činili glumac Nebojša Glogovac, dramaturg Dragan Komadina, glumac Muamer Kasumović te novinarke Elma Berberović i Larisa Sarajlić-Ramović.

Damir Karakaš dobio nagradu Fric za roman "Sjećanje šume"

20. 12. 2017.

Damir Karakaš proglašen dobitnikom prve Nagrade Fric, koju za najbolju neprevedenu prozu protekle godine dodjeljuje tjednik Express. Njegov roman "Sjećanje šume", ocijenjen kao "roman koji će jednoga dana svakako biti uvršten u klasike hrvatske književnosti". Krajem siječnja,kazalište "Gavella premijerno će izvesti predstavu "Sjećanje šume", u režiji Tamare Damjanović, koja zajedno sa Ninom Bajsić potpisuje dramatizacijuromana. Cijeli ansambl predstave došao je u HNK podržati Karakaša, tako su mu među prvima čestitali: Barbara Nola, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča,Ana Kvrgić, Anja Đurinović Rakočević, Filip Križan, Darko Milas, Amar Bukvić, Janko Rakoš, Enes Vejzović I Igor Kovač. Premijera predstave "Sjećanje šume" zakazana je za srijedu, 31. Siječnja 2018.

Predstava "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića gostuje u Kamernom teatru 55 u Sarajevu

18. 12. 2017.

U ponedjeljak, 18. prosinca 2017. u Kamernom teatru 55 u Sarajevu gostuje predstava "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića.

Premijera predstave "Kralj Rikard III."

14. 12. 2017.

U petak, 15. prosinca 2017. u kazalištu "Gavella" očekuje nas premijera predstave "Kralj Rikard III." Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog. U viziji redatelja koji je u teatru "Gavella" uprizorio "San Ivanjske noći", jedan od najuspješnijih naslova u povijesti naše kazališne kuće, dolazi nam Shakespeareov komad izuzetne snage i političnosti, priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom. Naime, kroz događaje nas vodi lik (antiheroj) čiji su postupci sve samo ne moralni, ali inteligencija mu je zavodljiva i sposobnost uvida razorna pa ne možemo ne putovati s njim, ne promatrati događaje (i) njegovim očima. Lordovi i kraljice, vojvode i ubojice, iscrtavaju fabularni sklop visoke napetosti i prenapregnutosti, donoseći na pozornicu svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik...
Nije zabilježeno je li "Rikard III." ikada izveden za Shakespeareova života; možda nije upravo iz dnevnopolitičkih razloga. Prva pouzdano utvrđena izvedba dogodila se 1633., otprilike dva desetljeća nakon smrti samoga Shakespearea.Bez obzira na povijesni predložak, mnogi elementi ove drame fikcionalne su naravi, posebno oni povezani s Rikardovim krvavim tragom do prijestolja. On nije ubio Edvarda, prvoga muža svoje supruge i nije odgovoran za smrt Henrika VI. Također nije ubio, odnosno dao ubiti, ni starijega brata Clarencea (onoga nesretnoga Georgea iz zloslutnoga proročanstva o "G"-u), nego je to učinio Edvard. Pravi Rikard nije umorio vlastitu suprugu, nego je ona umrla od tuberkuloze, a ne postoje ni čvrsti dokazi da je neposredno upleten u umorstvo ili nestanak mladih prinčeva iz Towera. Sve što se o tome zna može se svesti pod frazu često spominjanu u holivudskim kriminalističkim filmovima – circumstantial evidence. Ukratko, iako nipošto nije bio bezopasan ili lišen vladalačke ambicije, povijesni Rikard nije bio onako pravocrtno krvav kao Shakespeareov.
U žestokoj priči visoke napetosti, s Ozrenom Grabarićem kao Rikardom III., pozornicu dijele i Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće i Anica Kovačević. Režiju i scenografiju potpisuje Aleksandar Popovski, Andy Jelčić je prevoditelj, a Marita Ćopo potpisuje kostimografiju. Auto glazbe je Marjan Nećak, autori videa Lana Cavar i Timy Šarec, oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Suradnja kazališta "Gavella" i udruge "Smiješak za sve"

12. 12. 2017.

Kazalište "Gavella" započelo je suradnju s udrugom "Smiješak za sve" koja je osnovana s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja interesa djece i mladih te njihovog uključivanja u sve aspekte društvenog života. Glumci kazališta "Gavella" – Anja Đurinović Rakočević, Antonija Stanišić Šperanda, Sven Šestak, Živko Anočić, Siniša Ružić i Sven Medvešek, na čelu s ravnateljem Borisom Svrtanom, čitat će priče i bajke na dječjim odjelima KBC-a Rebro, KB-a Sestre milosrdnice i bolnice Srebrnjak u od 25. prosinca 2017. do 01. siječnja 2018.